"Les Voix Perdues" op Krakelingenavond 22/2 in het St Catharinacollege

03-02-2014 14:56

‘100 jaar later…’

Wij die dagelijks overladen worden met de oorlogsbeelden uit Syrië en CAR, het conflict in het Midden-Oosten, de bloedige omwentelingen zien in Noord-Afrika, wat moeten wij ons voorstellen bij een ‘Groote Oorlog anno 1914’ hier zo dicht bij ons in de IJzerstreek ? Als kleindochter van de Poperingse oorlogsvrijwilliger Remi Thirou, heb ik niet de eer gehad mijn grootvader,‘mijn oorlogsheld’, te kennen; hij overleefde de ellende van de loopgraven maar overleed aan de gevolgen van zijn door ieperiet aangetaste longen op 30-jarige leeftijd. Alle overlevende oorlogshelden van toen hebben intussen het tijdelijke voor het eeuwige ingeruild, sommigen namen de ellende van de loopgraven mee in stilzwijgen, anderen getuigden en overtuigden dat  ‘nooit meer oorlog’ het enige antwoord kon zijn.

Als eerbetoon aan al die moedige mensen, soldaten en burgers, nam ik het initiatief om als inleiding op het concert van Les Voix Perdues de sfeer van toen terug op de roepen in het pand van het St-Catharinacollege. En er zijn nog redenen.

Collega’s Harry Rogge en Jo Verstockt samen met leerlingen uit de derde graad hebben immers gedurende een aantal jaren soldatengegevens verwerkt en gerepertorieerd in opdracht van het museum In Flanders Fields  in Ieper. Dit werk mag toch wel even belicht worden.

Maar hoe kijken wij 100 jaar later naar die eerste wereldoorlog ?

Ik sprak collega’s PO en Haartooi aan : hun leerlingen uit 1es en 3es werken creatief rond symbolen en fotomateriaal uit het Geraardsbergs archief van het jaar 1914. Leerlingen Haartooi tonen ons welke kapsels eigen waren aan die tijd.

Verder wordt er ook stil gestaan bij het soldatenleven en de ellende die ermee gepaard ging in het verloop van 4 jaar oorlog.

En dan hebben we onze genodigden : vzw Klaprozen voor vrede en het Rode Kruis, afdeling Geraardsbergen. De doelstelling van beide organisaties is mensen in nood helpen, de eerste door het ontwerpen en verkopen van klaprozen in klei , de tweede door het verzorgen van slachtoffers.

Van Vzw Klaprozen voor vrede zijn de creaties  in klei gedurende de hele maand februari te bewonderen in verschillende etalages in het handelscentrum van Geraardsbergen.

Het Rode Kruis viert dit jaar zijn 100e verjaardag wat meteen zijn link met 1914 duidelijk maakt.

U kan komen rondkuieren in de sfeerschepping vanaf 18u, de toegang is gratis. Het concert gaat door om 20u; kaarten aan 10euro (plaatsen beperkt dus reservatie gewenst : 054/437260)

Fré. Schollaert