Latinisten van ‘t KTA Brakel scoren internationaal

18-03-2014 11:26
 
“Waw, we hebben dat toch goed gedaan!” Eerst was er wat ontgoocheling omdat ze niet de beker binnenhaalden maar nadien haalde geleidelijk de trots het. Fierheid om wat ze zonet gepresteerd hadden. Céline en Justine De Pessemier, Savannah Van de Velde en Kevin De Temmerman van het KTA Brakel behaalden vrijdag 15 maart 2014 een mooie plaats in de Vlaams-Nederlandse finale van de quiz “Ken je Klassieken” van het Nederlands Klassiek Verbond (NKV). Zij eindigden 8ste op 17 nadat zij zich eerder in januari via de preselecties in Gent en Antwerpen hadden geplaatst voor de finale. Zij deden dat als enige atheneum in Vlaanderen.
 
De scholierenquiz van het NKV is in Nederland al jaren een begrip. Dit schooljaar werden voor het eerst ook preselecties georganiseerd in Vlaanderen. Vanuit Vlaanderen mochten 5 teams zich plaatsen voor de finale: 2 tijdens de preselectie in Gent en 3 tijdens de preselectie in Antwerpen.
 
“Week van de Klassieken”
 
De scholierenquiz kadert in een jaarlijks terugkerende “Week van de Klassieken” van het NKV. Omdat het in 2014 precies 2000 jaar geleden was dat de eerste Romeinse keizer, Augustus, stierf, werden de Romeinse keizers het centrale thema voor deze klassiekenweek en voor de scholierenquiz. Maar tal van andere onderwerpen uit de rijke leerstof Latijn en Grieks kwamen ook aan bod: de eeuwenlange geschiedenis, mythologie, filosofie, economie… De leerlingen leerden er veel over in de lessen Latijn maar stoomden zichzelf ook thuis klaar met een grote portie zelfstudie.
 
Justine, Savannah en Kevin (6LW) zijn al enkele jaren trouwe quizzers die al aan tal van wedstrijden deelnamen en daarbij mooie resultaten boekten, zoals bij de jaarlijkse Knack-quiz voor scholen. Samen met Céline (4L), de jongere zus van Justine, vormden zij voor deze quiz het team “De 4 Muzen”.
 
Rijksmuseum te Leiden
 
De finale vond plaats vrijdag in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De finalisten mochten eerst het Rijksmuseum bezoeken. Kevin, Savannah, Justine en Céline maakten van deze gelegenheid gebruik om nog enkele weetjes uit de tentoonstelling in hun hersenen op te slaan. Om 17u30 begon de finale van de quiz. Presentator was de befaamde Fik Meijer, Nederlands historicus en voormalig docent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde tal van onderzoeken en vertalingen van thema’s die aan de oudheid gerelateerd zijn.
 
Ruim 2,5 uur na aanvang waren alle vragen gesteld en had de driekoppige jury de uitslagen berekend. Daarbij bleek dat “De 4 Muzen” een achtste plaats had behaald. Zij gingen Vlaamse scholen uit Gent en Brasschaat ruim vooraf. Een tweede team uit Brasschaat en een team uit Essen ging hen nog vooraf. Een Nederlandse school uit Assen nam de beker mee naar huis.