Krakelingenstoet toegankelijk voor mensen met een auditieve beperking

14-02-2014 11:04

Krakelingen en Tonnekensbrand: erfgoed van en voor iedereen

Geraardsbergenaars zijn trots op hun erfgoed. En terecht. Maar wat is erfgoed eigenlijk meer dan geërfde goederen, sporen uit een kort of ver verleden? Gebouwen, gebruiksvoorwerpen, liedjes, tradities, verhalen … alles is erfgoed. Mochten al die oude monumenten, gebruiken en verhalen verloren gaan, dan verliezen we meteen ook een stuk van onze identiteit.

Precies dat heeft het Krakelingencomité door de UNESCO-erkenning van Krakelingen en Tonnekensbrand als immaterieel cultureel erfgoed willen voorkomen. Want wat is mooier dan er voor te zorgen dat dit erfgoed aan kinderen en kleinkinderen wordt doorgegeven, zodat toekomstige generaties blijvend kunnen genieten van de oude Geraardsbergse gebruiken en geschiedenis.

Daarom ook zal dit jaar opnieuw een tolk Vlaamse gebarentaal aanwezig zijn om het verhaal van de commentatoren bij de stoet te tolken. Op die manier wil het stadsbestuur er voor zorgen dat ook doven en slechthorenden deelgenoot kunnen worden van de uitbeelding van de unieke geschiedenis van de stad en de streek. Vanaf 15 uur zijn er plaatsen voor doven en slechthorenden voorzien aan het podium voor het stadhuis op de Markt. 

 

Meer info: dienst Cultuur en Toerisme, 054 43 72 91 of cultuur@geraardsbergen