Kraamkaravaan komt langs in Geraardsbergen

02-05-2015 22:41

 

Ondersteuning voor jonge gezinnen tijdens en na de zwangerschap

‘Er komt een perinataal zorgtraject in Geraardsbergen’, kondigt OCMW-voorzitter David Larmuseau aan. ‘Jonge gezinnen krijgen daardoor voor en na de geboorte meer ondersteuning, vooral gezinnen in armoede zullen hierdoor geholpen worden . Het Expertisecentrum Kraamzorg De Kraamkaravaan uit Gent en het Huis van het Kind in Geraardsbergen gaan dit project leiden.

In het centrum van Geraardsbergen wordt veertig procent van de kinderen geboren in kansarme gezinnen. Ook blijft het aantal éénoudergezinnen sterk stijgen. Met de steun van de Koning Boudewijnstichting wordt een nieuw project opgestart voor perinatale zorg. ‘Dit betekent dat gezinnen die leven in armoede in de periode voor en na de geboorte een bijkomende ondersteuning krijgen’, legt OCMW-voorzitter David Larmuseau uit.

Werking gecentraliseerd
Omdat die ondersteuning vandaag erg versnipperd is, bestaat de eerste opdracht erin om alle partners rond de tafel te brengen. Er wordt een overzichtsdocument opgemaakt met de initiatieven die zwangere vrouwen en jonge  gezinnen kunnen helpen.  Handig voor gezinnen , maar in het bijzonder voor de  hulpverlening. De werking wordt gecentraliseerd in het Huis van het Kind dat in de steigers staat.
Voor elke vrouw wordt een persoonlijk zorgtraject ontwikkelt dat ook kan voorzien in materiële steun: zwagerschapskledij en babykleding, zuigflessen of een wieg. Verder komen er spreekuren met een gynaecoloog, een vroedvrouw en de consultaties door Kind en Gezin. Een ‘opvolgboekje’ zal alle informatie bevatten en kan ook door alle partners  worden gebruikt.
 Wekelijks is voorzien in de organisatie van een ‘mamacafé’ dat aanstaande en jonge moeders samenbrengt en waarbij ook info wordt gegeven. Ten slotte wordt ook de gezinsbegeleiding aan huis uitgebreid.

Kraamkaravaan
Bij de praktische uitvoering wordt samengewerkt met het Expertisecentrum Kraamzorg De Kraamkaravaan. Dat initiatief van de Vlaamse overheid met zetel te Gent beschikt over de nodige expertise en objectiviteit en garandeert ook de opvolging op medisch en niet-medisch vlak. De OCMW-raad van 16 april keurde de samenwerkingsovereenkomst goed.
‘Deze samenwerking bij de uitbouw van een betere perinatale gezinsondersteuning is een hoeksteen om ons actieplan tegen de kinderarmoede te verwezenlijken,’ weet voorzitter Larmuseau. ‘Wij willen immers dat alle peuters gelijk aan de start komen wanneer ze naar de eerste kleuterklas gaan. En de eerste stap daartoe moet nog tijdens de zwangerschap worden gezet.’