Koen Van Rie behaalt eerste Nationale triatlontitel

07-08-2014 10:23

 

In Eupen is Koen Van Rie Belgisch kampioen triatlon geworden op de lange afstand bij de M40.

 

Hellingen, bossen, stuwmeer en veel variatie. Eupen heeft het allemaal en het BK halve triatlon op en rond de Wezerstuwdam beloofde er dan ook een stevige brok sport van te maken. Met een zwemproef (1500m) langsheen de imposante muur, een rit van 80km met 1000 hoogtemeters en een halve marathon die zich voor de helft over onverharde paden door de bossen slingerde, zouden de deelnemers zich niet vervelen.

Eén onder hen: GETT-triatleet Koen Van Rie, die zich het laatste jaar succesvol omschoolde van gevierd atleet naar triatleet en na zijn sterke passage in de Ironman van Nice in juni van dit jaar, honger had naar meer.

Met een gemiste start en het daaropvolgende zoeken naar het juiste zwemritme kreeg Koen niet direct de gedroomde intro voor een BK ½ triatlon.

Van Rie: “Door mijn gemiste zwemstart kwam ik pas als 53ste het water uit, en werd het zoeken naar een beter gevoel. Maar na het eerste wedstrijduur geraakte ik stilaan wel op dreef. Het loodzware fiets- en loopparcours werd vervolgens een echte bondgenoot voor mij.”

En zo gebeurde: na een mindere eerste wissel en een moeilijk eerste fietskwartier kwam Koen Van Rie op volle kruissnelheid voor de volgende 3 wedstrijduren. Tijdens het fietsen rukte de atleet van het Geraardsbergse Endurance en Triatlon Team (GETT) op naar de 41ste plaats.

 

En eens van de fiets kon de echte inhaalrace beginnen. In tegenstelling tot de moeilijke zwem- en fietsstart kon Van Rie hier wel direct terugvallen op een strak tempo. De winnaar van de 20km van Brussel 2005 liep uiteindelijk met een tijd van 1u15 over 21km naar een puike 15de eindstek, in een totaaltijd van 4u02’34”. Een prestatie die de 42-jarige leerkracht L.O. uit Geraardsbergen meteen ook zijn eerste Belgische triatlontitel in de categorie M40 opleverde.

Met deze titel, de vele sterke prestaties van jeugd en volwassenen en het enthousiasme van zijn atleten bewijst de nog jonge triatlonclub zijn gestage opmars binnen de Belgische triatlonscene.

 

GETT staat voor Geraardsbergs Endurance en Triathlon Team.

 

Van bij de opstart in 2011 was het duidelijk dat GETT een leegte invulde: veel multisporters, duatleten en triatleten zochten een club in Zuid-Oost-Vlaanderen. Bij GETT vult men deze vraag naar omkadering in. En de club heeft duidelijk de drive te pakken: op de nog geen twee jaar dat de club bestaat is het ledenaantal “geboomd” tot meer dan 75 vandaag. GETT geeft blijk van een solide jeugdwerking, en werd hiervoor – slechts 1 jaar na haar stichting – door de Vlaamse Triatlon en Duatlon Liga (VTDL) erkend als zgn. driesterrenclub. Deze vroege erkenning is een unicum in het triatlonwereldje, en gaf GETT een hart onder de riem om resoluut verder te gaan op het ingeslagen pad om jongeren en volwassenen (meer) aan het sporten te krijgen.

 

GETT wil als club blijven bevestigen en uitgroeien tot een vaste waarde binnen het triatloncircuit. De club doet dat door volop in te zetten op faciliteiten, kennis en kwaliteit. Deze aanpak vertaalt zich in 3 basisthema’s:

 

“GETT the feeling”:

Bij GETT gaan de kids met leeftijdsgenoten samen sporten (en ervan genieten) binnen onze jeugdafdeling. De recreatieve leden maken stap voor stap, zwembaan na zwembaan, en pedaalslag na pedaalslag, kennis met triatlon. De competitieve leden ten slotte trainen op een goed omkaderde manier naar een specifieke wedstrijdprestatie toe. Doorgroeien van recreatief naar competitief mag, maar het is geen must.

 

“GETT it right”:

GETT staat voor top trainingsfaciliteiten, kwaliteitsvolle omkadering door gediplomeerde trainers, specifieke trainingsschema’s voor elk type atleet, en een massa ervaring & tips voor de ¼, ½ en volledige triatlons. Ook de wereld van duathlon en van andere endurance sporten is de staf van GETT allerminst vreemd.

 

“GETT the fun”:

Sport moet echter in de eerste plaats fun zijn. GETT staat garant voor een unieke groepssfeer, clubambiance bij trainingen en wedstrijden, en top class events. Beleving is immers een cruciaal aspect van het hele sportgebeuren bij GETT.

 

Ten slotte biedt de geografische ligging van GETTS uitvalsbasis heel wat opportuniteiten: de centrale positie in Zuid-Oost-Vlaanderen zorgt voor een uitgelezen trainingsgebied waar GETT gretig gebruik van maakt. Meer dan uitdagend genoeg en verkeersluw!

 

MTB,- & fietsroutes starten aan de achterdeur, de Muur en de Bosberg kent GETT als zijn broekzak. Voor trailruns hoeft GETT maar “zijn” Gavers in, naar de Finse piste of het onverharde looppad van 4 km rond het provinciaal domein. Ook van de atletiekpiste in het centrum van Geraardsbergen maakt GETT graag en vaak gebruik. Zwemfaciliteiten zijn er in- & outdoor bij De Gavers en in de steengroeve in Lessen. Kortom: keuze te over.

 

Maar ook naar ledenpotentieel is GETT heel centraal gelegen. Het aanbod van de club vult in deze regio een vraag in die door heel wat (kandidaat-)leden dankbaar aanvaard wordt. Op korte tijd is het ledenaantal nu al verhoogd naar 75 vaste leden en kent de club een sterk groeiende jeugdafdeling.

 

Meer info op www.gett.be.