Klaas Huwel, Brakels topatleet

27-05-2014 10:46
 
23 jaar jong is hij, onze Opbrakelse atleet. En binnenkort studeert hij af als agro- en biotechnoloog aan de Hogeschool Gent.  ‘t Brakelt stelt hem graag aan u voor …
 
hoe lang doe je aan atletiek ?
5 jaar, ik ben in contact gekomen met atletiek via mijn L.O.leerkracht(en) die merkten dat ik aardig snel kon lopen. Na het behalen van een medaille op een interscholenwedstrijd (100-meter) besloot ik mij op achttienjarige leeftijdaan te sluiten bij de atletiekclub van Oudenaarde.
 
het ging snel
Op korte tijd maakte ik toen een enorme vooruitgang. Al snel deed ik een halve seconde van mijn persoonlijke besttijd op de 100 meter, verpulverde keer op keer mijn record op de 200 meter, behaalde tal van medailles, en dit met slechts twee trainingen per week.
 
terugval
Dit bleef echter niet duren, nadat ik een kort wedstrijdseizoen draaide, geraakte ik al snel geblesseerd. Het zou nog tot het voorjaar van 2010 duren voordat de precieze oorzaak gevonden werd. Door de progressie die ik doormaakte werd ik al snel opgemerkt door de topsportschool. Deze kans liet ik uiteraard niet liggen en ik beëindigde zo mijn middelbare schoolcarrière in de topsportschool atletiek. Helaas verliep dat jaar niet zoals ik had gehoopt.
Ik bleef kampen met blessures en onderging zelfs een operatie. Het was een zeer frustrerende periode en ik dacht zelfs meermaals aan stoppen. Atletiek had echter mijn hart gestolen, ik bleef revalideren en doorzetten in de hoop dat ik deze zware periode zou overwinnen. In 2011 was het, na 2 jaar blessureleed, opnieuw tijd voor mijn eerste wedstrijden. Het lukte me echter niet mijn eigen verwachtingen in te lossen en ik liep dat jaar trager dan ooit. Dit zou het dieptepunt van mijn atletiekcarrière worden.
 
beter dan ooit
In het najaar van 2011 maakte ik een trainingswissel en keerde ik terug naar de trainster waar het voor mij allemaal mee begon. Dit bleek een goede keuze, beetje bij beetje werd ik terug sneller en sterker. Nu, in 2014, ben ik sterker en sneller dan ooit. Ik behaalde deze winter finaleplaatsen op zowel het Vlaams als Belgisch kampioenschap en kaapte een zilveren medaille weg op het BK studenten. Het zomerseizoen verloopt tot nog als een droom. Ik brak mijn persoonlijke records uit 2009, werd provinciaal kampioen op de 100 meter en behaalde mijn eerste Vlaamse titel in een persoonlijk record van 10,71 seconden.
 
woon je al lang in Opbrakel ?
We verhuisden in 1996 van Zwijnaarde naar hier. Deze regio was voor ons niet nieuw, heel wat familieleden wisten zich hier namelijk al te vestigen.
 
wat staat er, buiten de twee titels van dit seizoen, al op je palmares ? 
    Provinciaal kampioen 200 meter junioren 2009
    Provinciaal kampioen 200 meter indoor senioren 2013
    Provinciaal kampioen 200 meter senioren 2013
    Zilver Belgisch Kampioenschap studenten 200 meter indoor 2014
    Provinciaal kampioen 100 meter 2014
    Vlaams kampioen 100 meter 2014
 
wat zijn je (sportieve) ambities ?
Voor deze zomer ambieer ik nog een aantal zaken. Eind juni vindt in Talinn (Estland) de Europacup voor landen plaats. Aangezien ik sinds vorige week deel uitmaak van de Belgische 4x100m-ploeg zou het fantastisch zijn om eind juni deel te kunnen uitmaken van de Belgische delegatie. Verder zou ik dit seizoen graag mijn persoonlijk record op de 200 meter nog wat willen scherper stellen. Finaleplaatsen op zowel de 100 als 200 meter op het Belgisch Kampioenschap A.C in juli behoren eveneens tot de doelstellingen.