Kikukwe bedankt Brakel

29-01-2015 12:03

 

… bij monde van de Brakelse organisator, Johan Hosselaer

“Beste Kikukwe-donor / sympathisant, 
Beste Carmen en bib-staf, 

Een tijdje terug heb ik van jullie, al dan niet via de Koning Boudewijnstichting, een bijdrage gekregen om in Kikukwe ( Tanzania ) een voorlopig  waterbedelingssysteem te financieren boven een waterput van zestig meter die bij gebrek aan fondsen niet kon worden uitgebaat. 
 
Nu is het eindelijk zover. Sinds begin januari kan de bevolking voor de streek opmerkelijk zuiver en drinkbaar water aftappen via twee kraantjes.  Het wordt door de Grundfospomp die op zestig meter diep hangt naar een 10 000 liter watertank gestuwd op 4 meter. Vanuit de tank loopt het water onder druk van de zwaartekracht naar de twee aftappunten. Het systeem wordt elektrisch bediend met een electriciteitsmeter die werkt met met sms vooraf betaalde stroomeenheden. Het gemeentebestuur zal een kleine jaarlijkse taks heffen waarmee permanent voor stroom kan worden gezorgd. 

Ik ben zelf pas terug uit Kikukwe en heb met eigen ogen de vreugdetaferelen kunnen meemaken omdat er eindelijk drinkbaar water is. Het systeem is niet perfect omdat iedereen die water wil nog steeds tussen 1 en 5 kilometer moet stappen met jerry-cans om aan water te komen. Een volledig uitgebouwd drinkwatersysteem is voor later.
 
Omdat we erg op de kosten hebben gelet en er onverwacht veel geld is binnen gekomen hadden we 5.500 euro over. Deze 5.500 euro of ongeveer 10 miljoen tanzaniaanse shilling hebben we gebruikt om de tweede fase van ons ontwikkelingsproject op te starten:  het inkomen van gezinnen die onder de armoedegrens leven ( 1 dollar per dag per persoon ) optrekken naar 2 dollar per dag en per persoon. Onze slogan is: werk harder, werk anders, leer bij. We hebben nu 35 gezinnen een microkrediet kunnen geven, terugbetaalbaar op 12 maand waarmee een kleine investering werd gefinancierd ( geiten, een varken, meer efficiënte meststoffen … ). Omdat de terugbetaling van het krediet strak zal worden opgevolgd zullen we vanaf maart met hetzelfde geld nieuwe leningen kunnen toestaan. Idealiter zou ons leenfonds 10.000 euro moeten zijn. Dus wie ons tijdelijk iets wil uitlenen ( bv. voor een periode van 2 jaar ), graag. Wat je krijgt is een check-list/werkschema die op een becijferde manier aangeeft hoe het gezin dat jij steunt met een krediet over één jaar zijn inkomen zal optrekken. Wat je verliest zijn de transactiekosten euro / tanzaniaanse shilling. 

Een veertiendaags werk-verblijf in Kikukwe is logistiek mogelijk voor drie, maximum vier personen. Wie voor zes maand / 1 jaar als vrijwilliger naar Kikukwe wil, om vooral het economisch programma te monitoren is welkom. Je moet mentaal wel tegen een stoot kunnen. 

Zie ook onze website: www.kikukwe.org

Nog ‘ns hartelijk dank.
Johan Hosselaer”

 

Bron : www.tbrakelt.be