Kaaifeesten en autoloze zondag

02-09-2014 16:04

 

De Autoloze zondag en de Kaaifeesten palmen op zondag 21 september het volledige stadscentrum in en bieden een prachtig programma.

Op zondag 21 september 2014 vinden zowel de Autoloze Zondag als de Kaaifeesten plaats. Voor de Kaaifeesten is dat geleden van twee jaar terug, de Autoloze Zondag is alweer tien jaar geleden. Vanaf het station tot de Markt worden de straten auto- en parkeervrij gemaakt. Het motto is 'duurzaam, divers en fair (trade)'. Zonder auto's krijgen duurzame fietsers en voetgangers voorrang, maar duurzaamheid is eveneens een rode draad in veel kramen en uiteraard in het fairtradeaanbod van het evenement. Want eerlijke handel met oog voor mens, economie en ecologie valt zowat samen met duurzaam leven.

 

Wie de inwendige mens wil versterken, kan op de Kaaifeesten terecht in dertien eetstands. Op het menu staan lekkernijen vanuit de hele wereld, klaargemaakt door nieuwe Geraardsbergenaren die ons laten proeven van het beste uit hun land van herkomst. Naast de eetstands zijn er tal van workshops. Zo kan je leren afro-house dansen of je eigen dromenvanger maken.

Geraardsbergen werkt aan zijn erkenning als fairtradegemeente. Daarvoor moeten we als stadsbestuur een aantal inspanningen doen, bijvoorbeeld op het gebied van noord-zuidsamenwerking en door concrete acties als het zelf gebruiken van fairtradekoffie en andere producten in de stadsdiensten. Als inwoner kan je om 14 uur een oorkonde tekenen tijdens het startmoment van de fairetradegemeente, waarmee we willen aantonen dat veel Geraardsbergenaren voorstander zijn van eerlijke handel.

 

Op het Stationsplein wordt het middenplein ingericht als verkeerspark. Rond het Stationsplein zullen verkopers nieuwe en tweedehandsfietsen te koop aanbieden. Proefritten met een fiets zijn mogelijk in de Adamstraat en een VIP-fietsparking wordt voorzien in de Oudenaardsestraat.

 

In de Lessensestraat zal een modeshow plaatsvinden, alsook enkele workshops. In de Kollegestraat zijn er garageverkopen, het museum wordt opengesteld en er is een eettent aanwezig op het einde van de straat.

Vanaf het tweede deel van de Grotestraat vinden we alles terug om de kinderen blij te maken. Er zijn springkastelen, er komt een verteller van kinderverhalen, er kan naar hartenlust geknutseld worden, er is een ballonvouwer aanwezig en kindergrime voor de allerkleinsten.

 

 

Interessant is de stand van de actie ‘Geraardsbergen neutraal’ in de Grotestraat, met een infotentoonstelling over alle hernieuwbare energiebronnen: wind, zon, water, warmte, biomassa. Voor wie graag wat dieper wil ingaan op een thema kan in de voormiddag naar enkele sprekers komen luisteren.

De Wegvoeringsstraat staat op de autoloze zondag synoniem voor volkspelen. Jong en oud zullen hier enorm veel plezier aan beleven. De Sasweg is ook van de partij. Daar staat de stertent waar een dansgroep zijn opwachting zal maken in de namiddag. De Begijnhofkaai is voorbehouden voor allerlei sportactiviteiten onder het motto ‘Reis Rond De Wereld’.

De Kaai en de Zakkaai zijn voorbehouden voor de Kaaifeesten, tot aan Jeugdcentrum De Spiraal waar op de parking een skateterrein wordt aangelegd.

 

De brandweerkazerne houdt opendeurdag en in De Spiraal vindt de jaarlijkse Route42 boekenverkoop plaats.

 

Op het einde van de Begijnhofkaai (parking Middenschool) staat het Kaaifeestenpodium waar drie diverse Geraardsbergse groepen live optreden.

In de Brugstraat is er een biomarkt van lokale producten. Er is  rommelmarkt op de Markt op zondagvoormiddag, en in de Permanensje kan je deelnemen aan een speurtocht voor jong en oud.

Er verschijnt een gratis programmaboekje met alle activiteiten dat op tal van plaatsen verkrijgbaar is.