Jong VLD Geraardsbergen stelt zich vragen bij belasting op nachtwinkels

05-12-2014 17:14

Naar aanleiding van de recente commotie rond de invoering van een belasting op ‘imagoverlagende winkels’ door de stad Antwerpen, besliste men bij Jong VLD Geraardsbergen om uit te pluizen of er ook in onze stad een dergelijk belastingreglement bestaat.
 
Jong VLD G'bergen was onaangenaam verrast, want dit is effectief het geval. Aspirant-ondernemers die in Geraardsbergen een nachtwinkel of een teleshop (een winkel die telecommunicatiediensten aanbiedt) willen openen, moeten hiervoor meteen 6.000 euro ophoesten. Daarbovenop komt nog eens een jaarlijkse belasting van 1.500 euro.
 
Jong VLD pleit dan ook voor een herziening van het belastingreglement, of minstens een grondigere motivatie.

We kunnen aannemen dat de stad dergelijke activiteiten niet wenst te ondersteunen via bijvoorbeeld haar starterscontracten, maar ze zo streng bestraffen, want dat is het uiteindelijk, is een inbreuk op het recht op ondernemen”, aldus voorzitter Jonas Souffriau. “Van een stad die zich wil profileren als ondernemersvriendelijk, verwachten we dat ze dit doet naar alle ondernemers en hierin niet discrimineert.”

"Net als de Antwerpse Jong VLD-collega’s stellen dat het om verdoken racisme gaat, is wellicht een brug te ver. Wel moeten we erkennen dat het vaak mensen van allochtone origine zijn die dergelijke winkels uitbaten. Dat zij op deze manier willen participeren in de economie is toe te juichen. Hen het recht op ondernemen ontkennen is dan ook contraproductief."

Tenslotte vinden ze bij Jong VLD de redenering achter de belasting bedenkelijk. Het belastingreglement stelt het volgende:

Overwegende dat de activiteiten van nachtwinkels en/of privaat bureau’s voor telecommunicatie fundamenteel verschillen van deze van een gewone kleinhandel, meer bepaald situeren de openingsuren zich grotendeels tijdens de nachtrust van de meeste omwonenden en veroorzaken hierdoor een bijzondere financiële last voor de gemeente, voornamelijk op het vlak van de orde, netheid en het toezicht.

"Daarmee impliceert het stadsbestuur dat nachtwinkels per definitie overlast veroorzaken. Voor de teleshops gaat deze redenering al helemaal niet op. Deze winkels zijn volgens het belastingreglement geopend tussen 7 uur ’s ochtends en 19 uur ’s avonds, wat volgens ons dus zeker de nachtrust van omwonenden niet verstoort."

 

Jong VLD pleit voor een herziening van het belastingreglement, of minstens een grondigere motivatie.