Is er leven na Carnaval Brakel ?

20-02-2014 17:31

Is er leven na Carnaval Brakel?

Er hing magie en enthousiasme in de lucht zaterdagavond met Carnaval. Is dit een eenmalige, zeldzame opflakkering van grootsheid en uitbundigheid in de straten van Nederbrakel? Of is dit het begin van een nieuwe Brakelse wind?
 
’t Is nog niet zo erg lang geleden dat je op een zaterdagavond na 23 uur veel geluk nodig had om een cafeetje in Brakel te vinden dat nog open was. Als we nu op een vrijdag- of een zaterdagavond in Brakel centrum een stapje in de wereld wil zetten, hebben we het gevoel dat er een nieuwe wind waait. Brakel lijkt dankzij zijn verenigingen en horeca-uitbatingen opnieuw te willen leven.
 
Carnaval Brakel vorig weekend was een hoogdag voor Brakel. Zelden zo’n massa volk gezien in de centrumstraten. Het kersvers carnavalscomité met onder andere Bart Van de Maele mag terecht super trots zijn op het resultaat en op de opkomst!
 
“In Brakel is er niks te doen,” horen we vaak zeggen. Eigenlijk is er al lang heel veel te doen in Brakel. Maar ’t is natuurlijk niet steeds zo groots opgevat als carnaval.
 
De middenstand voelde terecht aan dat  dit gebeuren leven in de brouwerij zou brengen en steunde massaal het carnavalsgebeuren. Dit kan niet gezegd worden van het gemeentebestuur, die een eerder afwachtende houding aannam.  Eenmaal bekend raakte dat het toch wel eens een succes zou worden, zijn een paar bestuurders wel, ter eer en glorie van zichzelf, mee op de trein gesprongen. Er was er zelfs eentje die het aandurfde zich voor een dag tot prinses van Brakel te kronen. 
 
Het wordt voor de organisatoren voor de komende jaren een helse uitdaging om met deze profileringsdrang wijs om te gaan. Op carnaval zou het bestuur immers symbolisch voor één of meerdere dagen de gemeente in handen moeten geven van de carnavalisten. Daarenboven opperen we vanuit  CD&V   dat de gemeente financieel mee in staat voor de organisatie, terwijl dat dit jaar niet het geval was.
 
Maar Carnaval Brakel is niet het enige wat er dit jaar in Brakel zal gebeuren. Er staat nog één en ander op stapel in 2014. Zo hebben we uit goede bron vernomen dat de goede, oude traditie van de Brakelse muziekkroegentocht nieuw leven wordt ingeblazen. Op zaterdag 26 april zullen verschillende live groepen voor muzikale ambiance zorgen in de Brakelse kroegen. Veel cafés in het centrum van Brakel hebben hun deelname reeds bevestigd. En in oktober zou er opnieuw een reuzencavalcade gehouden worden.
 
Als je ’t ons vraagt, is dit geen zuiver toeval. Dit is een tendens. Het sociaal leven wakkert aan. En wij staan er midden in. Doe zo voort, Brakel!