Invoeren ‘zone 30’ en striktere (gewijzigde) laad- en losregeling voor een aangenamer stadscentrum

17-04-2014 11:01
 
Vanaf 1 mei 2014 worden in het stadscentrum van Geraardsbergen twee nieuwe maatregelen ingevoerd: 
een snelheidsbeperking tot 30 km per uur en een striktere laad- en losregeling voor de bevoorrading van de winkels. 
Het stadsbestuur nam deze maatregelen in samenspraak met de handelsraad met het oog op een veiliger verkeer en een vlottere doorstroming. Twee basisvoorwaarden om het handelscentrum voor bezoekers, klanten, handelaars en bewoners aangenaam te maken.
Het stadscentrum wordt een volledige ‘zone 30’ tussen de spoorweglijn, de Denderstraat, de Vesten en de Buizemontstraat (zie kaart). Als een bestuurder een ‘zone 30 bord’ voorbijrijdt, moet deze zijn snelheid aanpassen tot 30 km/u en dit aanhouden tot hij de zone verlaat. 
Vaste tijdstippen en vastgelegde laad- en loszones moeten ervoor zorgen dat vrachtwagens het verkeer niet blokkeren en dat een levering geen gevaarlijke situatie schept voor alle weggebruikers. Voor de leveranciers levert dit het grote voordeel op dat zij gebruik kunnen maken van gereserveerde parkeerplaatsen vlakbij hun leveringsadres. 
Leveranciers kunnen vanaf 1 mei enkel nog laden en lossen ’s morgens vóór 8 uur en ‘s avonds na 19 uur, op de daartoe bestemde zone. Dit moet overdag de veiligheid en doorstroming in het stadscentrum sterk verbeteren.
 
De signalisatie wordt momenteel geplaatst, vanaf 1 mei zijn deze nieuwe maatregelen van kracht.