Ilse Heylen behaalt zilver op de Grand Prix van Samsun (TUR)

30-03-2015 17:38

 

Amper 1 week na haar schitterende zilveren medaille op de Grand Prix van Tbilisi (GEO), heeft Ilse dit nog eens overgedaan op de Grand Prix van Samsun (TUR).

29 dames kwamen in het Turkse Samsun aan de start in de klasse tot 52 kg. Ilse kreeg in haar 1e ronde de taaie Koreaanse Mi-Ri Kim voorgeschoteld. In de 1e minuut domineerde de Koreaanse en was het voor Ilse moeilijk kampen. Na anderhalve minuut vindt ze echter een opening met een mooie binnenwaartse maaibeweging, waza-ari score en mooi gevolgd naar de grond. Houdgreep en een ronde verder, tegen de Nederlandse Birgit Ente.

Ente wordt al heel snel in de kamp bestraft voor een verkeerde pakking. Net iets voor de helft van de kamp een flitsende heupbeweging van Ilse, prachtige ippon en geplaatst voor de kwartfinale waar de Poolse Agata Perenc haar opwachting maakt. Deze Poolse maakte pas verleden jaar de overstap van de klasse tot 57 kg naar de 52 kg. Ilse start deze kamp zeer dominant en aanvallend, de Poolse wordt dan ook binnen de 1e minuut bestraft voor passiviteit. Na anderhalve minuut een mooie binnenwaartse beenveeg van Ilse, tot op het einde doorgeduwd en beloond met een waza-ari score. Ilse blijft Perenc perfect controleren en plaatst zich aldus voor de halve finale tegen de Ierse Lisa Kearney.

In de reguliere tijd van deze halve finale wordt er niet gescoord. Beide atleten zoeken echter naar de score zodat er ook geen enkele straf op het scorebord verschijnt. In de golden score speelt de uitstekende fysieke paraatheid van Ilse duidelijk een rol. Kearney raakt stilaan vermoeid en haar aanvallen worden plots valse, negatieve aanvallen. Deze keer zien de scheidsrechters het juist, na 1 minuut en 6 seconden in de golden score krijgt Kearney de bestraffing en Ilse staat voor de 2e maal in 1 week tijd in de finale van een Grand Prix!!

Aan de andere zijde van de tabel heeft de Kosovaarse Distria Krasniqi zich weten te plaatsen voor deze finale. In de finale kan Ilse het initiatief niet naar zich toehalen. Ze krijgt als eerste een bestraffing en op 40 seconden van het einde, omdat Ilse iets meer wil proberen en dus wat meer openingen laat, scoort Krasniqi waza-ari. Bij het beschermen van deze voorsprong loopt de Kosovaarse nog een bestraffing op, maar het verandert niets meer aan de uitslag. Opnieuw een prachtige zilveren medaille voor Ilse!!

Het podium van de -52 kg in Samsun: 1. Distria Krasniqi (KOS), 2. Ilse Heylen (BEL), 3. Lisa Kearney (IRL) en Agata Perenc (POL).

De uiteindelijke uitslag van deze Grand Prix toont duidelijk aan hoe relatief een wereldranking kan zijn. Juist omwille van de grote kwaliteit aanwezig in deze gewichtsklasse werd de ‘gevestigde orde’ niet gerespecteerd. Nochtans waren Priscilla Gneto (FRA, brons OS Londen), Jaana Sundberg (FIN, 1e plaats verleden week GP Tbilisi), Laura Gomez (ESP, 3e verleden week GP Tbilisi), Bundmaa Munkhbaatar (MGL, winnares verschillende Grand Slams) edm… hier aanwezig. De enige constante met verleden week is wel degelijk Ilse Heylen!!!

Zij behaalt in Samsun haar 49e grote internationale medaille. Zij nam momenteel in 2015 deel aan 3 tornooien en 3x stond ze op het podium: 3e in Tunis, 2e in Tbilisi en 2e in Samsun.

Het moge duidelijk zijn dat deze reeks een zeer positieve invloed heeft op de klassering van Ilse, vooral op de Olympische ranking, die de uiteindelijke kwalificatie voor de OS van Rio 2016 zal bepalen! Het is nu ook zo dat haar kwalificatie voor de Masters (top 16 WRL) zo goed als zeker is.  

Ilse neemt nu even de tijd om haar lichaam te laten herstellen van 2 weken zware competitie en 9 kampen op topniveau en zal begin april herstarten met een trainingsstage samen met de junioren in Athene.

 

Bron :  9500news