Ideeënhuis organiseert tentoonstelling over "Den Grooten oorlog"

22-07-2014 10:54

 

Zowat overal werden en worden herdenkingen en tentoonstellingen over ‘Den Grooten Oorlog’ georganiseerd. Het Ideeënhuis kan niet achterblijven en organiseert een tentoonstelling per jaar oorlog. Dit jaar een tentoonstelling uitsluitend over 1914, te beginnen met 2 augustus 1914, de dag van het Duits ultimatum aan België, en te eindigen met 25 december 1914, de verboden Kerstvrede aan het front. In de volgende jaren zal telkens 100 jaar geleden worden tentoongesteld.

 

In het Ideeënhuis heeft gans de maand augustus een tentoonstelling plaats met unieke maquettes van de fronten in 1914. De maquettes zijn op schaal gemaakt. Verder zijn er te bezichtigen originele stukken zoals de prikkeldraad, de rails voor de bevoorrading, manuscripten en uittreksels uit de stadsarchieven van die tijd. We volgen de tocht van Theophiel Van De Velde (8e Cie TAG) vanuit Geraardsbergen tot het einde van de oorlog met verwijzingen naar het internationaal gebeuren.

We beperken ons tot 1914. De tentoonstelling is open in de maand augustus op elke zaterdag, zondag en maandag van 11 tot 15 uur. De toegang is gratis.

Er worden 4 historische momenten in België van 1914 belicht.

 

Het Duits ultimatum aan België (2 augustus 1914)

De start wordt gegeven op zaterdag 2 augustus, de dag van het Duits ultimatum aan het neutrale België. Ultimatum dat werd verworpen, waarna de Duitsers op 4 augustus onze grens overschrijden voor een aanval op Frankrijk. De opening van de tentoonstelling vindt plaats in de Vredestraat met muziek en zang uit 1914.

 

De Slag der Zilveren Helmen (12 augustus 1914)

Op zondag 10 augustus hebben we de herdenking van de ‘Slag der Zilveren Helmen’. Deze vond plaats op 12 augustus in Halen  (Limburg). We herdenken het als een ‘triomftocht’ omdat het in de eerste wereldoorlog de enige Belgische overwinning op Duitse troepen was zonder hulp van de geallieerden.

 

De Stormloop van Tervate (22 oktober 1914)

Later dit jaar op zondag 26 oktober herdenken we de beroemde ‘Stormloop van Tervate’. De Duitsers waren in de nacht van 21 op 22 oktober 1914 over de IJzer geraakt. Door het 2de Bataljon van het 1ste Regiment Grenadiers, onder leiding van  majoor Henri d’Outremont, werd in de late namiddag een ultieme poging ondernomen om de Duitsers terug te drijven. Door het moedige optreden van de majoor werden de meeste Duitse linies doorbroken. Toen de majoor echter dodelijk werd getroffen betekende dit het einde van de stormloop.

 

De Verboden Kerstvrede (25 december 2014)

Op Kerstmis 25 december herdenken we de Verboden Kerstvrede. Mannen die elkaar enkele uren eerder nog naar het leven stonden, schudden elkaar nu de hand en slaan elkaar op de schouder. Een Schotse soldaat haalt een voetbal te voorschijn en een paar minuten later zijn de Schotten en de Duitsers op het slagveld aan het voetballen. We herdenken het met een binnenhuisconcert met zang. Er is later in de oorlog nooit meer een Kerstvrede geweest.

In 2015 belichten we 1915, enz; telkens 1 jaar oorlog, tot en met 1918

 

Website: https://www.ideeenhuisgeraardsbergen.be

Vredestraat 20, 9500 Geraardsbergen