Hooghuys-festival-team in Engeland om te filmen en orgels vast te leggen

18-11-2014 20:46

 

Het Hooghuys festival team onder leiding  van Back2B organisator Luc Bal trok dit jaar opnieuw naar Engeland, met een heel bijzondere opdracht. Men wil in 2015 tijdens de 10de jubileumeditie van het Internationaal draaiorgelfestival in Geraardsbergen uitpakken met heel speciale orgels en activiteiten. Deze editie zal tevens de laatste zal zijn in de vorm van een straatfestival. Andere projecten staan reeds in de agenda voor 2016 waar de draaiorgels op een andere manier in de kijker zullen worden gezet.

Voor het Hooghuys-team gingen vele gesloten deuren open in Engeland. Men kon filmen in prachtige musea zoals het Scarbourough Fair Collection Museum en het Coton Musical Instruments Museum.  Ook het  Amersham Mechanical Music Museum deed speciaal open zodat er steeds in alle rust en zonder lawaai digitaal kon opnemen en filmen. Het St Albans Theatre was ook een van de hoogtepunten, want het heeft 3 jaar geduurd voor men er binnen kon.

In prive-collecties van het James Reid musuem, Jonathan Ling en Peter Craig kon men naar hartelust muziek vastleggen voor het festival in 2015.  Bij Ted Bowman ( 83 jaar ) kon men een ganse dag van zijn Hooghuysorgel “ Big Bertha” opnames maken. Een cd is op komst.

Bij orgelbouwers als David Burville en Kevin Meayers kon men de restauraties bekijken van onder andere het Hooghuysorgel LH476, wat een huzarenstuk zal worden.  Johan Hellinckx, die deze zomer heel veel tijd doorbracht met een tussentijdse restauratie van het Hooghuysorgel van de Stad Geraardsbergen, kon er zijn kennis nog wat bijscherpen.

De ploeg die bestond uit Luc Bal, Johan Hellinckx, Jimmy Godaert en Etienne Hernou, kwamen met maar liefste 30 uur film , meer dan 3000 foto’s en 180 digitale opnames, naar huis.  Er volgen nog opnames van Hooghuysorgels in Duitsland, Nederland en Frankrijk en er zijn opnames onderweg uit de Verenigde Staten, Zuid Amerika en Zuid Afrika .

Dit alles moet leiden tot een heel speciaal multi-media gebeuren op 13 september 2015. Het Hooghuysteam is alvast bezig om er een onvergetelijke “ Last Turn“ editie van te maken.

 

Bron : 9500news