Help mee aan de 'paddentrek'

23-02-2017 22:33

Eindelijk is het zover: met malse regen en avondtemperaturen rond de 8 °C, ontwaken padden, kikkers en salamanders massaal uit hun winterslaap en beginnen ze aan de jaarlijkse grote paddentrek. Een indrukwekkend natuurfenomeen.

Amfibieën brengen de winter meestal door aan land, verstopt onder bladeren, een houtmijt of ingegraven in een ondergrondse holte. In het voorjaar ontwaken ze en gaan ze op pad naar hun voortplantingspoel. Doel: een partner zoeken en eitjes afzetten.

Door het dichte Vlaamse wegennet moeten veel amfibieën tijdens die tocht een weg oversteken. Vaak eindigt zo’n tocht ‘op weg naar nieuw leven’ in een jammerlijke platte dood.
Natuurpunt kern Rondom Burreken coördineert jaarlijks in Zegelsem de paddenoverzetactie met een vijftal buren en vrijwilligers. Langs de trekroute worden schermen geplaatst die de amfibieën naar ingegraven emmers leiden. Vrijwilligers controleren die ‘paddenvallen’ dagelijks en zetten alle amfibieën veilig over naar de andere kant van de straat. Daar wacht hen een mooie poel om hun eitjes in af te zetten.

2016 werden zo 389 amfibieën levend de weg overgezet. Het gaat vooral om Gewone pad, Bruine kikker en Alpenwatersalamander. Maar ook zeldzame soorten als een vuursalamander wordt al eens in de emmers aangetroffen.
Omdat de paddentrek vaak over een lange periode verloopt, het wijzigend klimaat zit daar voor iets tussen, kan het een slopende bezigheid zijn om 's avonds en 's morgens de emmers te controleren.

Daarom roept Natuurpunt iedereen die een hart voor de dieren heeft een avondje te komen helpen.
Zin om mee te helpen aan de paddenoverzetactie?
Contacteer Natuurpunt Kern Rondom Burreken via :
contact@burreken.be of op 0490/57 18 33.

(Bron)