Helene Deschacht en Daniel Fearon uit Geraardsbergen stromen door naar de kwartfinale van de BBC and Telenet Public Speaking Awards 2014

22-02-2014 23:01
 
 
Helene Deschacht en Daniel Fearon van het Sint-Catharinacollege uit Geraardsbergen stromen door naar de kwartfinale van de BBC and Telenet Public Speaking Awards 2014. Een recordaantal van 237 leerlingen uit alle hoeken van het land schreven zich in voor de awards, maar slechts 96 kunnen een ticket naar de kwartfinale bemachtigen. Deze vindt plaats op 15 maart in Mechelen. Zal één van deze leerlingen uit Geraardsbergen de titel van ‘best public speaker’ op haar of zijn naam schrijven? 
Voor foto’s: surf naar https://www.bbcawards.be en volg ons op facebook of contacteer ons op 0498/41 61 15 (Stephanie Verwimp) of op 0496/78 66 60 (Katia Vanden Nest). 
Ticket naar kwartfinale op zak
Voor het zevende jaar op rij starten Telenet en BBC Worldwide de zoektocht naar de beste Engelse spreker tijdens de BBC and Telenet Public Speaking Awards. Voor deze zevende editie van de Awards is er opnieuw een nauwe samenwerking met Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet en alle onderwijskoepels. De BBC and Telenet Public Speaking Awards is een wedstrijd die jongeren tussen 16 en 20 jaar de kans geeft om zich te bekwamen in het spreken in het openbaar (in het Engels) en hun mening te geven over actuele onderwerpen die jongeren van vandaag bezig houden. 
De deelnemers bereiden een speech voor over een bepaald onderwerp die vijf minuten mag duren. Die dragen ze dan voor aan een jury en publiek. Daarna legt een question team tijdens een vragenronde de studenten het vuur aan de schenen. Een jury evalueert de kandidaten op presentatie, inhoud en argumentatie.
Tijdens deze tweede voorronde konden Helene Deschacht en Daniel Fearon met hun speeches ‘Prepare for no War’ en ‘Unplug from technology’ de deskundige jury overtuigen. Tijdens de derde voorronde zullen de overige 75 deelnemers proberen een van de felbegeerde tickets naar de kwartfinale in de wacht te slepen. In totaal stromen 96 leerlingen door naar de kwartfinale. 
Pascal Smet zet schouders onder het project
Aanmoedigen van het Engels taalonderwijs op alle niveaus is belangrijk in een wereld waar de taal- en communicatieve vaardigheden dé sleutel tot succes zijn. Daarom krijgt dit project de volle steun van minister van Onderwijs Pascal Smet en alle onderwijskoepels. 
Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet: “Zonder gemeenschappelijke taal begrijp je elkaars verhalen niet. In onze steeds internationaler wordende wereld moeten we dus taalbarrières slopen en, naast het Nederlandsen het Frans, inzetten op actief Engels taalgebruik. Jongeren die ideeën kunnen bouwen en ze vervolgens vlot kunnen uitdrukken, hebben alles in huis om ècht met elkaar te communiceren. Dat de BBC Awards precies op deze punten uitdaagt, kan ik alleen maar toejuichen en ondersteunen.”
Voorrondes leiden naar finale
Drie voorrondes zullen vooraf gaan aan de kwartfinale en de halve finale: 
- Eerste voorronde (15/02): ICC Gent
- Tweede voorronde (22/02): ICC Gent
- Derde voorronde (1/03): ICC Gent
- Kwartfinale (15/03): Lamot Mechelen
- Halve finale (29/03): ICC Gent
Op zaterdag 26 april 2014 vindt de nationale finale plaats in San Marco Village, te Schelle. Na een intensieve week van trainingsessies en workshops over debatteren en spreken in het openbaar zullen 10 finalisten in aanwezigheid van Jonathan Brenton, de Britse Ambassadeur, en minister Pascal Smet strijden voor de titel van ‘Best Public Speaker’. 
Winnaar finale naar internationale wedstrijd in Londen
De winnaar van de nationale wedstrijd zal ons land op 15 en 16 mei 2014 in Londen vertegenwoordigen op de International Public Speaking Competition (IPSC). Hij/zij zal het tijdens deze internationale wedstrijd opnemen tegen landsfinalisten uit meer dan 60 verschillende landen. Ons Belgisch talent zal een speech houden rond het thema ‘Imagination is More Important than Knowledge’, alsook een geïmproviseerde speech geven over een thema dat hij/zij ter plaatse zal uitkiezen.
Voor meer informatie, surf naar https://www.bbcawards.be en volg ons op facebook en Twitter