Groen Horebeke plant het eerste geboortebos!

05-02-2018 10:28
De afgelopen 3 jaar werden er in Horebeke ongeveer 40 baby’s geboren die werden ingeschreven in de burgerlijke stand van de gemeente Horebeke.
“Omdat een geboorte een unieke gebeurtenis is plantte Groen Horebeke samen met de ouders en hun kind een boom of een struik een nieuw geboortebos. Door deze aloude traditie op te starten wil Groen de nieuwe inwoners een warm welkom heten in hun dorp”.
“Door te kiezen voor een boom kiezen we een symbool voor de levenskracht en de weg die de kinderen zullen afleggen. Kindje en boom kunnen samen opgroeien en groot worden “ zegt Petra De Sutter, zelf gynaecologe en lijsttrekker van Groen Horebeke.
Maar ook ouders die een kind verloren zijn waren welkom om een boom te planten.
Het aanplanten van bomen zorgt bovendien voor een betere leefomgeving voor alle inwoners. Ze zorgen voor koelte, opname van water en ze zuiveren de lucht. 
Groen kiest voor inheems plantgoed zoals linde, zomereik, lijsterbes, els en es. 
Lindes bieden stuifmeel aan bijen en andere bestuivers, die noodzakelijk zijn voor onze voedingsproductie. De zomereiken zijn dan weer de thuis van 100-en levende organismen en vormen een biotoop op zich.
Dit nieuwe geboortebos kan zo een extra groene ruimte worden, toegankelijk voor het publiek. Zo kan iedereen altijd op bezoek komen in het geboortebos samen met zijn kinderen.
“ De ouders konden samen de naam van het kindje aanbrengen aan de boom of struik in het bos via een houten schijfje en zo de boom blijven herkennen” aldus nog Petra De Sutter.
Deze bomen werden gezamenlijk met een 10 tal gezinnen en hun kinderen aangeplant op zondag 4 februari 2018. 
De aanplant gebeurde in het natuurgebied het Burreken gelegen op de grens van Horebeke, Brakel en Maarkedal.
 
(gudc)