Groen Geraardsbergen vraagt Blue-bikes

24-11-2014 22:51

 

Wie regelmatig met de auto in een stad moet zijn, wordt nogal eens geconfronteerd met fileleed en overvolle of peperdure parkeerplaatsen. Heel wat mensen kiezen er daarom voor om met de trein naar de stad te reizen. Maar wat als je uiteindelijke bestemming te ver van het station af ligt? Dan kan je hopen dat tram of bus je vlot en snel op de juiste plek kunnen brengen. Ook een plooifiets kan een heel flexibele oplossing zijn. Maar het gezeul met de plooifiets en de boze blikken van je medepassagiers op een overvolle trein in de ochtendspits zijn soms wel heel ontradend.

 

Een mooie oplossing zijn de Blue-bikes. Momenteel kan je in België aan 44 stations en 6 stadslocaties 24/24 uur een comfortabele stadsfiets huren of lenen. In een aantal steden is het ontlenen van een Blue-bike immers gratis. In de overige steden betaal je 1 € per rit.

 

Het gebruik van Blue-bike heeft tal van voordelen. Je stapt letterlijk af waar je wil. Een bezoek aan grootmoeder, een zoektocht in de stad naar ongelooflijk toffe schoenen, een zakenlunch of gewoon een leuke citytrip. Onderweg naar die bestemmingen is men vrij nog een bijkomende halte in te lassen om bijvoorbeeld een krant of een broodje te kopen. Men is ook niet gebonden aan dienstregelingen of het parcours van de bus.

 

Ook heel wat bedrijven hebben de voordelen van de Blue-bike inmiddels ontdekt. Werknemers krijgen de mogelijkheid om zich snel en gemakkelijk in de stad te verplaatsen voor een vergadering, lunchmeeting of audit. Ondernemingen kunnen besparen op kosten verbonden aan parkings of poolwagens, en ze verzekeren zich van fittere personeelsleden die tijdens het traject in de trein nog een dossier kunnen bekijken. Via een derdebetalersyteem kan het bedrijf de kosten gedeeltelijk of volledig vergoeden voor zijn personeel. Deze tussenkomst is 100% fiscaal aftrekbaar.

 

In 2014 voerde de stad Geraardsbergen een snelheidsbeperking tot 30 km per uur in om het handelscentrum aantrekkelijker te maken voor bezoekers, klanten, handelaars en bewoners. Deze stap in de goede richting zou zeker kunnen aangevuld worden door het invoeren van Blue-bike in Geraardsbergen. Elke Blue-bike is mogelijk een auto minder in de stadskern en draagt zeker bij tot veiliger verkeer en een vlottere doorstroming.

 

Daarom vraagt Groen Geraardsbergen aan het stadsbestuur om de mogelijkheid om op korte termijn het al dan niet gratis ter beschikking stellen van Blue-bikes aan het station te onderzoeken.

 

Meer informatie over het Blue-bike-concept vind je op www.blue-bike.be.