Gisteren gestart in Zottegem, daarna een kleine maand in Brakel

12-04-2014 10:51
 
Verhalen en herinneringen over het Mijnwerkerspad …
‘Pakkend was vooral de getuigenis van Marleen De Smet, uit de memoires van wijlen haar grootvader Charles De Clercq. Hoe hij, als vijftienjarige jongeman, als ‘forstman’ begon te werken, aan de zijde van broer Remy. De  beschrijving van de eerste afdaling in de mijn, net als de lijdensweg die de eerste dag was. En, in een tweede deel, het erg onfortuinlijke overleden van zijn broer in de mijn. Remy, waarmee hij dagelijks, gedurende 22 jaar alle arbeidsleed deelde …’
 
startschot in de parochiekerk van Sint-Goriks-Oudenhove
Sandra De Roeck, Zottegems schepen van Cultuur opende de academische zitting op een erg originele manier. De parallellen en de verschillen met de Ronde en Parijs-Roubaix waren treffend, soms grappig, en vaak pakkend. Het wàs immers een donkere tijd, daar in de mijnen …
 
Lien Urmel en Zowie Vangeel, beiden medewerkers van de vzw Trage Wegen, lichtten beiden het project toe. Vooral Lien trachtte iedereen te danken, die aan het welslagen er van had bijgedragen. Terwijl Zowie in mooie bewoordingen de lof predikte van trage wegen, waarvan het Mijnwerkerspad een erg fraai exemplaar is.
 
Ook Jenne De Potter, Zottegems burgemeester, sprak terecht zijn trots uit over het Mijnwerkerspad en wees de aanwezigen op andere tastbare herinneringen van het verleden van zijn stad in het mijnwerkersbestaan.
 
de tentoonstelling 
Zowel tijdens de opening in de kerk als op de tentoonstelling zelf, in het Ontmoetingscentrum Sint-Goriks, werd het gebeuren muzikaal opgeluisterd door het muzikale trio Amuse-Gueule, dat zijn naam alle eer aandeed.
 
Op de tentoonstelling geniet u van opgenomen getuigenissen, tastbare bewijzen, mooie foto’s, uitleg over de geschiedenis én de huidige gekende functie van het Mijnwerkerspad.
 
Openingsuren :
    van 12 tot en met 27 april
    op zaterdag van 14 tot 18 uur
    op zondag van 10 tot 12, en van 14 tot 18 uur 
 
Of u wacht, en/of gaat een tweede en een derde keer in de Boembekemolen, van 11 tot 25 mei, of in Zaal Onthaal te Opbrakel, van 20 tot 29 juni !