Geraardsbergse scholen bezorgd over nieuwe NMBS plan

19-08-2014 20:38

 

De directies van het Geraardsbergse vrij secundair onderwijs maken zich grote zorgen over de nieuwe NMBS regeling die zal ingaan op 14 december.

Vooral de wijzigingen aan de lijnen Edingen-Geraardsbergen, Zottegem-Geraardsbergen, Denderleeuw-Ninove en Lessen-Geraardsbergen 's morgens en in de namiddag baart hen grote zorgen.

De nieuwe regeling van die lijnen houdt geen rekening met de bestaande schooltijden.

Een groot deel van de 1500 leerlingen van St. Catharinacollege, het St Jozefsinstituut, het Techn. Instituut St Jozef en St Marie-Jozef Instituut nemen dagelijks de trein. Indien de bestaande dienstregeling behouden blijft zal dit voor heel wat problemen zorgen. Zo zullen jongeren ondermeer nodeloos in de stationsbuurt of de stad rond moeten dolen met alle gevolgen vandien.

Niet alleen zal hierdoor één van de troeven van de Geraardsbergse scholen, nl. gemakkelijk en efficiënt bereikbaar via het openbaar vervoer, wegvallen, ook het autoverkeer zal hierdoor toenmemen, want meer en meer leerlingen zullen met de wagen gebracht worden.

De schooldirecties doen dan ook een dringende oproep aan de NMBS om de nieuwe regelingen te herzien.

Ook burgemeester Guido De Padt deelt de bezorgdheid van de scholen.

Hij hekelt tevens het verdwijnen van de rechtstreekse treinen naar Brussel tijdens de spitsuren maar ook het verdwijnen van alle late treinen, die ondermeer de ploegenarbeid in de streek ondermijnt.

In een schrijven aan de heer Cornu, gedelegeerd bestuurder van de NMBS dringt hij er dan ook op aan de gewijzigde vervoersplannen bij te sturen.