Geraardsbergen maakt communicatie toegankelijker

28-03-2015 11:00

 

Het stadsbestuur van Geraardsbergen beslist om pictogrammen te gebruiken in kalenders: de taaliconen. Zo kunnen anderstalige personen inschatten hoeveel Nederlandse kennis nodig is om deel te nemen aan een activiteit.

Eerst zullen Cultuurcentrum De Abdij en de dienst Samenleving onderzoeken voor welke activiteiten deze taaliconen gebruikt kunnen worden. Daarna zullen de taaliconen bekendgemaakt worden in de initiatieven waar Nederlands als tweede taal gegeven wordt. Na een evaluatie kunnen de taaliconen op alle kalenders gebruikt worden, Uit-IN-Geraardsbergen inbegrepen.

Voor deze oefening werkt de stad Geraardsbergen samen met Het Huis van het Nederlands Oost-Vlaanderen vzw.

Burgemeester Guido De Padt: “Participeren aan Nederlandstalige activiteiten is een goeie manier om de taal de oefenen, maar het is ook een vorm van integratie. Naast het toetsen van onze brochures bij de doelgroep, willen we ook de kansen om aan activiteiten deel te nemen vergroten. Dit is een primeur voor Oost-Vlaanderen.”

Integratieambtenaar Veerle Huwé: “We starten met activiteiten georganiseerd door de dienst Samenleving, die gericht zijn naar anderstalige inwoners. Die activiteiten zijn laagdrempelig,  ook in de communicatie als bij het onthaal. Als die die toets doorstaan, kunnen we verder.”

Het invoeren van de taaliconen past in de prioriteiten van het integratiebeleid in Geraardsbergen:

  • Beleidsparticipatie van etnisch-culturele minderheden
  • Sociale cohesie, interculturele ontmoetingen en beeldvorming
  • Diversiteitgevoelig maken van eigen diensten en externe organisaties
  • Werken rond taalbeleid en het creëren van oefenkansen Nederlands

Zo zien de taaliconen eruit:

 

Bron : 9500news