Gemeente Brakel ondertekent de statiegeldalliantie

12-02-2018 21:35
Meer en meer Vlaamse gemeenten willen statiegeld op blik en plastic. Ook gemeente Brakel denkt in die richting. De Statiegeldalliantie groepeert meer dan 100 Vlaamse en Nederlandse organisaties en bedrijven. In statiegeld zien zij de oplossing voor het probleem van zwerfvuil, dat de Vlaamse gemeenten jaarlijks meer dan 100 miljoen euro kost. Als mensen hun lege drankblikjes en PET-flessen kunnen inruilen tegen geld, dan zullen die niet zo snel op de straat belanden, ...zo luidt de redenering. De som die ze terugkrijgen moeten ze dan wel eerst betalen bij aankoop. 
Op dit moment betaalt iedere Vlaming 10 euro mee aan het opruimen van het zwerfvuil. Bij statiegeld betaalt de vervuiler. Wie de flessen netjes terugbrengt krijgt zijn geld terug. Wie ze niet terugbrengt, betaalt mee aan het systeem. Supermarkten en de drankensector zijn tegen statiegeld. Het betekent immers dat niet langer de belastingbetaler voor het zwerfvuil opdraait, maar dat de kosten daarvoor ook deels bij grootverdelers van dranken komen te liggen, waar uiteraard ook de verantwoordelijkheid ligt. 
De ondertekening van de statiegeldalliantie ziet gemeente Brakel als een symbolische daad want op zich is dit geen dossier welke op lokaal niveau moet worden aangepakt. Gemeente Brakel wil net zoals andere gemeenten de kat de bel aanbinden en onze Ministers in beweging krijgen om het invoeren van statiegeld op blikjes en plastiek versneld op de agenda te krijgen en degelijk te onderzoeken. 
(Burgm. Wnd. Stefaan Devleeschouwer)