Erg geslaagd restauratieproject van prachtig Onze-Lieve-Vrouwbeeld te Everbeek

10-05-2014 06:45
 
Vanwaar het unieke Onze-Lieve-Vrouwbeeld van Everbeek-Boven afkomstig is en hoe oud dit houten beeld is, kan niet meer achterhaald worden.
Het is wel gekend dat de huidige eikenhouten hoofd- en zij-altaren ouder zijn dan het kerkgebouw zelf, want bij de inwijding van de nieuwe kerk (1868) wordt vermeld dat enkel het huidige koorgestoelte en een voorlopig (klein) hoofdaltaar te zien was in het nieuwe Godshuis.
 
Het definitieve hoofdaltaar en de daarbijhorende zij-altaren zijn maar jaren nadien in de kerk geplaatst door de milde gift van één van de mede-oprichters van de parochie (C. Vanwinnendale). De zij-altaren werden toegewijd aan (l) Onze-Lieve-Vrouw en (r) aan de patroonheilige van de kerk: Sint-Jozef. In het hoofdaltaar hangt een schilderij op doek uit de school van Rubens (17e eeuw) met als tafereel ‘Het huwelijk van Maria en Jozef’.
 
processiebeeld 
Het geklede Maria-beeld met het kindje Jezus was oorspronkelijk het processiebeeld, dat in de loop van de helft van vorige eeuw haar vaste plaats kreeg op het zijaltaar, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw.
 
Vele decennia heeft dit beeld van onze hemelse Moeder met het kindje Jezus op haar arm, in al haar pracht een bijzondere aandacht gekregen in de kerk. Veel mensen vonden in hun gebed hun toevlucht tot haar en mochten bijstand en kracht ondervinden.
 
Maar, de tand des tijds deed zijn werk en zorgde ervoor dat door de jaren heen de slijtage aan het beeld, het kleed, het fluweel van de mantel en de goudgalons steeds meer zichtbaar werden.
 
Uiteindelijk werd in 1992 het Mariabeeld van het altaar gehaald om een restauratie ervan te overwegen. Alles was tot op de draad versleten: het gepolychromeerd houten beeld, het kleedje, de mantel, de goudgalon en de goudfranjes vielen letterlijk uit elkaar.
 
Het prijskaartje voor de restauratie was zo hoog dat de kerkfabriek besliste om een nieuw houten Mariabeeld aan te schaffen. Het oude, versleten beeld werd zorgvuldig in de sacristie in een kast gezet, in de hoop dat de restauratie ooit wel eens zou kunnen doorgaan.
 
diaken Bart De Wael
Totdat vorig jaar, bij de diakenwijding van Bart De Wael, bij heel wat mensen de vraag opkwam wat ze konden doen om hem een waardevol geschenk aan te bieden.
 
Bart heeft een grote devotie voor Onze-Lieve-Vrouw en al jaren droomt hij ervan dat de restauratie van het Mariabeeld ooit eens realiteit zal worden. Daarom stelde hij voor om bij zijn wijding een spaarpot aan te leggen en hiermee een poging te doen voor de restauratie van het oude, prachtige Mariabeeld van Everbeek-Boven.
 
Er werd voor de restauratie een prijsofferte opgemaakt door de gespecialiseerde firma – kunstatelier Arté-Grossé uit Brugge.
 
Omdat men met hoog kwalitatief materiaal werkt en omdat de werken hoofdzakelijk met handarbeid moesten verricht worden werd dit niet zomaar een goedkope restauratie.
 
Alles aan en van het beeld moest bewerkt worden:
    renovatie van het houten beeld, bewerken tegen ongedierte en herschilderen
    oppoetsen en vernissen van de zilveren kronen, wereldbol en scepter
    vernieuwen van de kleedjes van het Mariabeeld en het beeld Kind Jezus
    vernieuwen en verleggen van het originele borduurwerk op nieuwe moiréstof, vernieuwen van de goudgalon, de goudfranjes en het goudkoord
    vernieuwen van de mantel en het verleggen van de geborduurde bloemetjes op nieuw blauw fluweel