Erfgoeddag 2018 - Kiezen voor Brakel

09-04-2018 21:08
Zondag 22 april (10-18 uur), zaterdag 28 en zondag 29 april (14-18 uur).
Gemeentelijk medisch-historisch museum Hieremias Triverius Brachelius, toegang enkel via Kasteelstraat 43.
- Tentoonstelling  “De verkiezingen vanaf 1970”. 
Met de fusies van gemeenten werd de kiesstrijd in Brakel zeer geanimeerd en dit tot in de deelgemeenten toe, die voordien nauwelijks een kiesstrijd kenden. De partijen haalden alles uit de kast om de verkiezingen te winnen en de bevolking werd overspoeld met publicitair drukwerk en gadgets om ieders gunst te winnen. Eenmaal werden de verkiezingen ongeldig verklaard en moest men opnieuw naar de stembus. 
- Verkiezing van het mooiste Brakelse woord.
Het gebruik van het dialect gaat achteruit en typische woorden worden vervangen door een dialectische uitspraak van Nederlandse woorden of zelfs van een woord uit een andere taal. Wie kent nog de woorden: hotepatoten, tenzelen, foetemaleuren, onpatsuistig en labberloet?
Met de lokale namen voor planten is het zelfs slechter gesteld. Blaai kaaiskies kent iedereen maar wat is tsientsuin, zwoalmrenke, sulekort, vergouje en krokke?
Het meest bedreigd zijn de lokale vogelnamen die enkel nog gekend zijn door hoogbejaarden. Welk vogeltje hoort bij de naam: geelven ertreunzele, geszikkere, goujvogele, stekvogele en kuloart? 
De bezoekers van de tentoonstelling krijgen een stembrief en maken aldus hun keuze van het mooiste Brakelse woord bekend. 
De tentoonstelling is gratis te bezoeken en het museum is op die dagen ook gratis toegankelijk. Op 29 april is er, als naar gewoonte, een gratis gidsbeurt om 15 uur. 
(Gemeente Brakel)