Eneco Klimtijdrit op Muur van Geraardsbergen

26-07-2014 13:05


De Eneco Tour wil op 15 augustus iedereen even Tom Boonen laten zijn. Met de Eneco Klimtijdrit, een individuele tijdrit over zeven kilometer met aankomst op de Muur van Geraardsbergen, wordt de dunne lijn tussen prof en recreant weggevaagd.
 

Lokale wielerheld en mede-parcoursbouwer Ferdi Van den Haute, ritwinaar in Tour en Vuelta, voelt zijn hartslag de hoogte ingaan. "Dit is pure nostalgie." In 1976 was de ex-winnaar van Gent-Wevelgem triomfator van de eerste tijdrit op de "iconische" Muur. "Voor Lucien van Impe!" De chronoproef was een zoethoudertje voor de fans in de aanloop van het natourcriterium in Graardsbergen.

De wielerliefhebbers lieten het zich smaken. Bijna veertig jaar later staat er op de Muur een nieuwe tijdrit op het menu. De hoofdrol is nu voor de wielertoerist. Een goede zaak, vindt Van den Haute. "Het is zeer belangrijk om de fans bij het spektakel te betrekken. Zonder fans geen koers. Zonder koers geen sentiment. De fiets is van iedereen. Op deze manier kan iedereen zich met de grote renners meten. Je krijgt gezondere en fitte mensen. En misschien kweek je nieuw talent."

Na afloop worden de winnaars in de verschillende categorieën (dames, heren en ploegen - hier wordt de som gemaakt van de vier deelnemers per ploeg) gehuldigd op het officiële wedstrijdpodium. Deze vindt plaats aansluitend op de ceremonie voor de profs.

Van den Haute weet alvast de juiste weg. "Volle bak starten, maar genoeg energie overhouden om de top te bereiken. Aerodynamica speelt geen rol, je moet op de trappers gaan staan. En als het regent: blijven zitten!"

Zelf droomt de Oost-Vlaming niet meer van een podium. Na een val anderhalf jaar geleden sukkelt hij met zijn evenwicht. "Zeer pijnlijk", zucht Van den Haute. "Ik mag niet meer fietsen. Bij iedere koers bloedt mijn hart. De koers, dat is mijn leven."

KLIMTIJDRIT

Start: 12u45
Afstand: 7 kilometer
Deelname: Individueel of als ploeg (4 deelnemers). Het ploegenklassement wordt opgemaakt aan de hand van de som van de vier deelnemers. Tijden van deelnemers aan de ploegentijdrit worden ook opgenomen in het individueel klassement.
Beste tijd in 2013: Terry Gas in 13'30" (als deelnemer aan de ploegentijdrit)

PLOEGENTIJDRIT BREDA

Op 13 augustus wordt in Breda een ploegentijdrit (vier renners) voor recreanten gereden. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU), Eneco en Rabobak. De tijdrit wordt verreden op het officiële parcours van de Eneco Tour. De deelnemende teams werden geselecteerd op basis van vijf kwalificatierondes in Nederland. Er wordt gereden in drie verschillende categorieën: mannen + gemengde teams, vrouwenploegen en een categorie met licentiehouders.