Eerste Wereldoorlog in het Sint-Franciscusinstituut

24-11-2014 10:26

 

“De leerlingen en leerkrachten van het Sint-Franciscusinstituut herdachten de Eerste Wereldoorlog.
De ingang van de school werd met ‘vaderlanderkes’ en camouflagenetten herschapen in een loopgraaf. Rook-, licht- en geluidseffecten versterkten de sfeer. De brug over de wal werd bekleed met klaprozen. In de gangen herleefde de actualiteit uit 14-18: leerlingen konden stilstaan bij krantenartikels, foto’s en originele filmbeelden. Een verzameling kruisen in het schoolpark liet de leerlingen stilstaan bij de actualiteit: ook vandaag worden kinderen en jongeren actief betrokken bij het oorlogvoeren.”

“Tijdens een ingetogen herdenkingsmoment lazen leerlingen getuigenissen van jonge soldaten voor. Een beklijvend moment waarin duidelijk werd dat Belgen, Engelsen en Amerikanen, maar ook Duitsers en Russen aan het front leefden in een hel op aarde.  

Ook tijdens de lessen werd rond de Groote Oorlog gewerkt. Zo lazen alle leerlingen van het eerste jaar een boek over het thema, werd ‘War Poetry’ in de klassen geïntroduceerd…”

nog meer

“De Bende van de Prins brengt volgende week een theatervoorstelling voor de leerlingen van de tweede graad. Zij vertellen het waargebeurde verhaal van een Engelse soldaat aan het IJzerfront. De leerlingen van de eerste graad maken kennis op het toneel met Ule (ik was 14 in 1914), een voorstelling over mensen op de vlucht in WOI, naar een boek van Marc De Bel.

Alle leerlingen maakten een papieren ‘poppy’, symbool voor de gesneuvelde soldaten aan de IJzer. Aan die klaproos bevestigden zij hun persoonlijke vredeswens. De verzameling boodschappen vol hoop sieren de inkomhal van de school."

 

Bron : www.tbrakelt.be