Een absolute aanrader van Stefan Brijs

21-03-2014 11:08
 
In het kader van de reeks “Oorlogspennen in de Vlaamse Ardennen” was Stefan gisterenavond aanwezig in de Brakelse bib !
 
De in 1969 geboren schrijver uit Genk vertelde, in drie episodes, uit en over zijn boek, dat zich volledig afspeelt in de Eerste Wereldoorlog. Voor, tussen en na zijn gesmaakte uiteenzettingen genoten de aanwezigen van het onvolprezen pianospel van Gentenaar Hans Ryckelynck. Hierover leest u meer in een volgend artikel later deze week.
 
het schrijfproces
 
Elk boek is anders, elke schrijver is anders, en komt op zijn of haar eigen manier tot de voltooiing van zijn roman. Stefan wist dat hij ooit iets wou aanvangen met de Eerste Wereldoorlog. Dat gevoel werd alleen maar versterkt toen hij in de Westhoek kwam, en er geconfronteerd werd met honderdduizenden namen van gesneuvelden, op de diverse kerkhoven. Achter elke naam schuilt immers een verhaal, een gezin, ouders, kinderen …
 
‘Ik haalde er één naam uit, en vertelde zijn verhaal.’
 
‘post voor mevrouw Bromley’
 
Soldaten overleefden op verschillende manieren de horror van De Groote Oorlog. Brieven schrijven en ontvangen naar en van het thuisfront waren daarin erg belangrijk. Die brieven werden echter allen, vooraleer ze verstuurd werden, gecensureerd. Wat Stefans verbeelding prikkelde …
 
een schrijver is god
 
Omdat hij vanuit het niets personages creëert en laat evolueren naar mensen van vlees en bloed. Dankzij hem beleven ze de verschrikkelijkste dingen, die ze al dan niet overleven, bij de gratie van de auteur. Alle gebeurtenissen in de roman zijn historisch correct, de personages zijn aan het brein van Stefan ontsproten.
 
Het duurde 5 jaar om ‘post voor mevrouw Bromley’ te schrijven. Een periode waarin Stefan veel studeerde, ontelbaar vele soldatenbrieven las, elk hoofdstuk voorlas aan zijn vrouw, die zijn eerste en belangrijkste klankbord is.
 
succesvervolg op de engelenmaker
 
Van deze intussen in 13 talen verschenen succesroman zijn meer dan 170.000 exemplaren verkocht, van de oorlogsroman ook al meer dan 50.000. Goed nieuws ook … het boek is intussen voor maar 15 euro te koop. Na vandaag dreigt de wachtlijst in onze bib alleen maar aan te groeien .