E-boeken voor volwassenen en kinderen in de bib van Geraardsbergen

20-06-2014 10:52

 

De Geraardsbergse bibliotheek start met het uitlenen van e-boeken. Dat gebeurt via een app, die eerst voor Android-toestellen beschikbaar was, maar nu ook voor iPad en iPhone . Bovendien is er intussen ook een aanbod van digitale prentenboeken of fundels op tablet.

Schepen Vangeyte: “Het aanbod van volwaardige e-boeken voor kinderen en volwassenen is het logische eindpunt in de digitalisering van de bib. Nadat eerder al e-readers te leen waren, en het krantenarchief Gopress gratis van thuis uit toegankelijk werd gemaakt, kan de bibliotheekgebruiker nu eindelijk zelf boeken downloaden op eigen tablet of smartphone. Heel handig voor wie binnenkort op reis vertrekt”.

Om e-boeken voor volwassenen te lezen, haal je in de bibliotheek eerst een e-boekenkaart af. Die kost 5 EUR en je kan er 3 boeken mee downloaden, die 4 weken lang op je toestel bewaard blijven. Daarna download je de gratis app ‘E-boeken in de bib’, te vinden op AppStore of Google Play. Je vult er de code in die op de e-boekenkaart staat, en daarna kan je de boeken downloaden. Je hebt de keuze uit meer dan 400 titels.

Fundels, digitale en interactieve prentenboeken op tablet, zijn helemaal gratis voor bibliotheekgebruikers. Na eenmalige registratie op mijn.bibliotheek.be kun je de app ‘Fundels’ downloaden, inloggen met je registratie-gegevens, en maximaal 7 boeken downloaden.

Bibliothecaris Paul De Taeye: “Een voordeel van e-boeken is ook dat ze nooit uitgeleend zijn. Je hoeft ze dus niet te reserveren. Je loopt bovendien niet het risico dat je ze te laat terugbrengt en boete moet betalen, want na 4 weken verwijderen ze zichzelf automatisch. En vooral: in tegenstelling tot gedrukte boeken wegen ze niks”.

Een tweede nieuwigheid  is het leesbevorderingsproject “Boekbaby’s” . Vanaf oktober start de bib, in samenwerking met Kind & Gezin, het (voor)leesbevorderingsproject Boekbaby’s. Ouders die met hun 6 maand oude baby naar het consultatiebureau van Kind & Gezin gaan, zullen daar een pakket voorleesboekjes ontvangen. Gaan ze met hun 15 maand oude peuter opnieuw naar K&G, dan krijgen ze daar een bon waarmee ze in de bib een tweede boekenpakket kunnen afhalen. Bedoeling is uiteraard dat ze de boekjes effectief gebruiken en aan hun kinderen voorlezen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen, aan wie op heel jonge leeftijd wordt voorgelezen, vele jaren  later nog steeds de positieve gevolgen daarvan ondervinden. Ze zijn taalvaardiger en boeken betere schoolresultaten.

Schepen Vangeyte: “Bovendien is gebleken dat net kinderen uit kansarme gezinnen het meeste baat hebben bij deze actie. Precies omdat zij van thuis uit minder in aanraking komen met boeken kunnen ze die extra stimulans goed gebruiken. Op die manier draagt ook de bibliotheek een klein steentje bij om meer kansen te creëren voor hen”.

 

Bron : 9500news