Dit jaar wordt het nieuwe skatepark gebouwd in Geraardsbergen

11-06-2014 21:05

 

Eind 2014 wordt er op de Plage (Guilleminlaan) een nieuw skatepark gebouwd. Er werd een skaterskern opgericht die de spreekbuis is voor alle skaters in Gtown. Lode Clemhout, voortrekker van de skaterskern, "De skaters hebben na de afbraak van het vorige skatepark in 2012 aan de Veldmuis de vraag gesteld om een nieuw skatepark aan te leggen in beton. Een skatepark in beton is veel duurzamer en dempt het geluid. Skaten is een laagdrempelige sport waarvoor de jongeren enkel een skatebord nodig hebben en ze kunnen aan de slag. De Stad Geraardsbergen heeft hier budget voor beschikbaar gesteld in 2014. Een droom voor alle skaters die werkelijkheid wordt."

 

Participatietraject

De skaterskern is betrokken bij het hele proces, van de ideevorming tot het ontwerp en de uitvoering. Schepen van Jeugd, Fernand Van Trimpont: "We hebben het skatepark samen met de skaters ontworpen. Het sluit dus precies aan bij wat zij willen, en dit is belangrijk om zich thuis te voelen op het skateplein en er zorg voor te dragen. Het skatepark is een mooi voorbeeld van jeugdparticipatie. Ik heb bewondering voor de manier waarop de skaterskern en de jeugddienst  dit hebben aangepakt. Schepen van sport Fontaine vult aan: “Het skatepark geeft jongeren meer mogelijkheid om te bewegen, daar ben ik blij mee. Op het skatepark zal dit op een veilige en gezamenlijke plaats kunnen, in plaats van overal verspreid op het openbaar domein."

 

Aan de beslissing om het skatepark op De plage te bouwen ging een heel traject vooraf. Er werd een onderzoek gevoerd rond de publieke ruimte door de universiteit van Leuven. Er zijn 2 participatiemomenten met de Skaters door gegaan. De jeugd- en sportraad hebben hun advies gegeven hierin. Er werd een skaterskern opgericht en er ging een overleg door met buurtcomité ‘Den Achterhoek’. In de aanloop naar de bouw van het park, wordt er een overleg samen geroepen met de betrokken partijen.

Veiligheid en regelgeving

Er is veel aandacht voor de veiligheid en het goede verloop op en rond het skatepark. Jeugdconsulent Robin Ronsyn: “Het skatepark is openbaar. Wel gelden er regels. Zo komt er een bord met gebruiksregels, die worden opgesteld samen met een groep vaste gebruikers. Zo hoort afval op het skatepark niet thuis en als je gaat skaten zorg dan voor voldoende bescherming zoals bijvoorbeeld een helm.” “Duidelijke regels voor elke gebruiker van de Plage zijn een must! Zowel de spelende kinderen en jongeren, sportievelingen, skaters als de buurtbewoners moeten er zich thuisvoelen.  Onder andere de jeugdopbouwwerker, zal hierin een belangrijk aanspreekpunt zijn.”, aldus schepen Van Trimpont.

 

Skatehappening

Lode Clemhout : “Op 21 september zetten we de skatescene in de picture om zo ook het  concretepark ‘the Hills’ voor te stellen aan  de bewoners en de jeugd van Geraardsbergen. Er zal een workshop skate gehouden worden met erkende instructeurs en enkele dropspots (mini ramp -ledge -kickers) worden geplaatst. Dit allemaal ook voor de allerkleintjes.” Robin Ronsyn vult aan: “De skatehappening zal doorgaan op de parking van Jc De Spiraal. Het is een samenwerking tussen de skaterskern en de jeugddienst. Op de happening zal een battle gehouden worden met leuke skatestuff die ze kunnen winnen. De skaters nemen het tegen elkaar op door de beste tricks, slides en sprongen te maken.