De Vlaamse Ardennen op zoek naar herinneringen van vroeger

10-09-2014 12:50

 

Iedere stad en gemeente in de Vlaamse Ardennen heeft een schat aan cultureel erfgoed. We hebben het eens niet over de historische gebouwen, maar over de verhalen, gebruiken, tradities en rituelen die van generatie op generatie doorgegeven worden. Of over andere sporen uit het verleden: gekoesterde voorwerpen van vroeger, of foto’s, films en boeken. Nu al doen de gemeenten inspanningen voor het rijke erfgoed in onze streek, maar het wordt nog een veel sterker verhaal als dit samen gebeurt en uitmondt in een gemeenschappelijk initiatief.

 

Daarom hebben dertien gemeenten van de Vlaamse Ardennen zich geëngageerd om samen te werken rond het cultureel erfgoed in de regio en plannen ze om in de lente van volgend jaar, op erfgoeddag, samen naar buiten te komen. Het is een uitgestrekte regio met Wortegem-Petegem, Kluisbergen, Kruishoutem, Oudenaarde, Ronse, Maarkedal, Horebeke, Brakel, Zwalm, Zottegem, Lierde, Herzele en Geraardsbergen. Ze krijgen de steun van Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender die het proces begeleidt en het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename.

   

‘Naast de aangename voordelen van een samenwerking, hopen we een sterk netwerk uit te bouwen dat oog heeft voor ons cultureel verleden. Ook de kleinere gemeenten die vaak op vrijwilligerswerk terugvallen, krijgen nu de kans een erfgoedbeleid op te zetten’ aldus Jos Gyssels, coördinator van Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender. ‘Om het verleden in kaart te brengen wordt een beroep gedaan op de herinneringen van de inwoners. In de loop van september start in elke gemeente een zoektocht naar de favoriete verhalen over feesten en het leven van alledag, over dingen, mensen en praktijken op het platteland of in de stad’.

 

Contactgegevens

Jos Gyssels, coördinator
jos.gyssels@vormingplus.be
054 43 35 51