De Kleppe Everbeek behaalt het A+ label

07-12-2016 20:56

‘Al-inclusief’ op vakantie in De Kleppe

In juni opende De Kleppe in Brakel officieel de deuren. In dit ‘al-inclusief’ vakantiehuis kunnen mensen met een beperking en/of mensen in armoede van enkele deugddoende en ontspannende dagen genieten. In december kreeg De Kleppe de erkenning als Toerisme voor Allen verblijf en als kers op de taart behaalt De Kleppe het A+ toegankelijkheidslabel! Deze erkenningen zijn meer dan zomaar 2 bordjes aan de gevel. Ze zijn het resultaat van de inspanningen van vele vrijwilligers, partners en sponsors. De Kleppe is hiermee het 10de vakantiecentrum in Vlaanderen met het A+ label.

 

“Voor ons is het heel belangrijk dat mensen die zorg nodig hebben of die in armoede leven, vakantie kunnen nemen. Vakantie bezorgt je een andere wereld, vakantie is wonderlijk, vakantie doet mensen herleven.” Met die woorden omschreef Johnny De Mot het belang van De Kleppe. De Mot is voorzitter van de Brusselse vzw De Overmolen, dat dit vakantiecentrum uitbaat.

De Kleppe, het resultaat van de verbouwing van een voormalig kloostergebouw, opende de deuren officieel op 18 juni en is een toegankelijk vakantiehuis en -domein. Iedereen kan er, maar De Kleppe heeft als missie om mensen met een beperking of mensen in armoede vakantie te bieden zonder dat ze aan zorgcomfort moeten inboeten.

 

Zorgcomfort gewaarborgd

“In totaal biedt dit huis plaats aan 49 personen”, zegt Robin Ronsyn, coördinator van De Kleppe. “We bouwden het bewust modulair op, zodat meerdere kleinere groepen hier tegelijkertijd kunnen verblijven. Die modules – die gaan van 4 à 6 personen tot 24 personen – kunnen ook onderling gecombineerd worden zodat ook grotere groepen gebruik kunnen maken van de volledige accommodatie.”

 

Het zorgcomfort wordt gewaarborgd door aangepaste uitrusting zoals douchebrancards, een tillift, hoog-laag bedden, zorgkamers en prikkelarme kamers. “We beschikken vanaf nu ook over het A plus-label, wat duidt op de hoogste graad in toegankelijkheid”, geeft Robin Ronsyn mee. Een betrouwbaar zorgnetwerk van huisartsen, kinesisten en thuisverpleegkundigen zorgt ervoor dat de noodzakelijke zorgomkadering probleemloos verder loopt tijdens het verblijf.

 

Het valt duidelijk in de smaak bij de gasten. Getuige het verhaal van Stefaan: “Ik zit in een rolstoel en heb redelijk wat beperkingen. In De Kleppe zijn kosten noch moeite gespaard om het verblijf zeer aangenaam te laten verlopen. Zowel parking, inkom, slaapkamer als tuin zijn volledig drempelloos toegankelijk. De zorgkamer is uitgerust met aanpasbaar zorgbed, wastafel en toilet op ideale hoogte en inloopdouche met douchezit. Een indrukwekkende verblijfplaats en aanrader voor iedereen in het hartje van de Vlaamse Ardennen.”

 

Ezels, konijnen, kippen, varkentjes  en geiten

Zorgvakanties en activiteiten voor personen met een beperking spelen zich bij voorkeur niet binnen de vier muren van het vakantiehuis af. Vandaar dat De Kleppe sterk inzet op een activiteitenaanbod in open lucht, dat uiteraard toegankelijk is, maar ook verrast.

 

Naast de vele activiteiten in de buurt (Pairi Daiza, La Ferme à la Frontière, De Gavers, De kaashoeve, Brouwerij De Graal, een stadsbezoek aan Geraardsbergen…) staan hiervoor de boerderijdieren garant. Heel wat diersoorten zijn sociaal, oordelen niet over mensen en stellen zich open voor allerhande emoties. Ze zijn vaak ook een sociale katalysator, wat betekent dat ze helpen om mensen onderling contact te laten maken. Dieren bewezen intussen hun nut in psychotherapeutische, fysiotherapeutisch en orthopedagogische settings en in specifieke leeromgevingen.

 

“De Kleppe heeft al langer dagactiviteiten”, vertelt Robin Ronsyn. “Daar concentreren we ons al jaren op het socialiseren van dieren, met name ezels, konijnen, kippen, varkentjes  en geiten. Meer nog dan honden en paarden – die vaak bij dit soort therapie ingezet worden – zijn het dieren die voor veel mensen toegankelijk zijn.” Werken met deze dieren is innovatief en De Kleppe zette dan ook een samenwerking met de VIVES-hogeschool, afdeling dierenzorg, op om de dieren te trainen én om een vormingsprogramma voor paramedici, therapeuten en andere zorgverleners op te zetten.

 

Contact met dieren werkt

Het contact tussen de dieren en de gasten van De Kleppe – dat trouwens in een speciaal daarvoor opgezette interactieruimte plaatsvindt – blijkt voor mensen met een beperking een enorme positieve belevenis. Een vrijwilliger vertelt: “Een klasje uit het bijzonder onderwijs kwam langs. We wisten op voorhand dat ze onrustig waren, niet spraken, druk waren en weinig mobiel of net zeer beweeglijk waren. Dat bleek ook zo te zijn eens ze de dieren zagen. Ze bleven onrustig. Tot het moment dat ze met de dieren een wandeling konden maken. Dan kwam de rust, de stilte. De ogen fonkelden, elk kind genoot. Je moet het echt meemaken om te kunnen geloven wat het contact met de ezel teweegbrengt.” Ook interactiebegeleider Kurt heeft een soortgelijk verhaal: “Bij een groep dementerende ouderen was een dame die volgens de begeleiding niet meer sprak en bijna geen contact had met anderen. Bij de konijnen toonde ze na een tijdje interesse in het dier voor zich en begon het aan te raken en te aaien. Opeens begon ze melodietjes te neuriën en te zingen. De begeleiding had zoiets nog nooit meegemaakt. Waarschijnlijk had het konijn iets in haar wakker gemaakt.”

 

Ook eigen werking ‘inclusief’

De dieren zijn niet alleen voor de gasten van De Kleppe van groot belang, ook voor heel wat vrijwilligers en medewerkers bieden ze een belangrijke houvast. Het vakantiehuis trekt zijn ‘al inclusief’-filosofie immers ook door naar de eigen werking. “Bijzondere vrijwilligers engageren zich mee in onze werking”, zegt Robin Ronsyn daarover. “8  van onze 40  vrijwilligers hebben een kwetsbare achtergrond. Het gaat om personen met een mentale beperking, een psychische problematiek of met autisme. Ook de sociale tewerkstelling zit bij De Kleppe in de lift. Intussen gaat het om 7 medewerkers.

 

“Ze hebben elk hun eigen takenpakket en leren samenwerken”, zegt Robin Ronsyn. “Sommige zorgen voor het onderhoud van het domein, anderen doen klusjes of zorgen voor administratieve ondersteuning, maar we merken wel dat het trainen van dieren voor hen zeer stimulerend is omdat je onmiddellijk resultaten ziet.”

 

De sfeer in De Kleppe zelf meemaken? Het kan

De Kleppe staat open voor iedereen. Het richt zich tot personen met een beperking en personen in armoede, zowel families, groepen, voorzieningen, verenigingen… Maar ook anderen – denk maar aan fietsgroepen, culturele verenigingen of bedrijven – zijn welkom. Zij betalen een hoger tarief en bieden zo een persoon in armoede of met een beperking een (zorg)vakantie aan een lager tarief.

Wil u net als Dagcentrum De Berken, BuBaO De Vinderij, Voluntas, Zonnelied en vele andere organisaties een verblijf in De Kleppe meemaken? Alle info en inschrijvingen op dekleppe.be

 

Steun Ons!

Elke financiële bijdrage is welkom en kan gestort worden op volgend rekeningnummer:
BE12 0682 5002 4092

Giften gestort op de projectrekening van DE KLEPPE bij de Koning Boudewijnstichting zijn
fiscaal aftrekbaar vanaf 40 EURO. Meer info via www.dekleppe.be