Containerpark Zwalm heropent de deuren op woensdag 8 april

03-04-2020 21:06
Zoals je waarschijnlijk al gehoord hebt via de nationale pers was er de voorbije week veel te doen over de sluiting van de containerparken en een eventuele heropening.
De algemene regel is en blijft nog steeds: moet je niet op het containerpark zijn, blijf dan thuis!
Stel jezelf daarom de vraag of een bezoek aan het containerpark wel essentieel is.
Heb je afval zoals hout, metaal, plastiek of steenpuin, dan raden we jou ten stelligste af om naar het containerpark te komen en bijgevolg het risico te lopen besmet te worden of anderen te besmetten.
Het is voor iedereen even op de tanden bijten en niet altijd makkelijk om even ‘niets te doen’, of het afval dat je hebt even te laten liggen in deze moeilijke periode.
Groenafval en luiers kunnen beginnen stinken, dat is waar. Heb je geen plaats om het ergens achteraan de tuin te plaatsen, of in geval van groenafval, te composteren, dan kan je overwegen om je afval binnen te brengen op het containerpark.
Omdat er de laatste weken een groter aantal mensen een uitgebreidere lenteschoonmaak gehouden hebben is de algemene verwachting dat het een stormloop kan worden naar het containerpark.

Daarom werd beslist om binnen het IVLA-werkingsgebied een plan op te stellen met een aantal spelregels waar we ons met z’n allen zullen moeten aan houden om de heropening op een veilige manier te laten verlopen willen we deze crisis een halt toe roepen en verdere verspreiding van het virus voorkomen.
 • Een afspraak maken is verplicht en kan via https://ivla.mijnrecyclagepark.be. Heb je geen computer of smartphone, dan kan je ook terecht op het gratis nummer van de IVLA-infolijn op het nummer 0800 90 270 of op het algemeen nummer van de gemeente: 055 49 91 91. Zonder afspraak kom je er dus niet in!
 • Je kan enkel een afspraak voor de dag nadien, of later. Nooit voor de dag zelf. Op de website dien je je naam en nummerplaat van de auto waarmee je naar het containerpark zal komen te noteren. Dit wordt gecontroleerd voor de ingang. Je kiest het uur wanneer je wenst te komen. Groen betekent beschikbaar, oranje is reeds gedeeltelijk bezet en blauw is volzet.
 • Je kan dus slechts 1 keer naar het containerpark komen per dag tijdens deze periode en je mag maximum 2 kubieke meter binnenbrengen.
 • Rondlopen op het park Is niet toegelaten. Sorteer thuis je afval. Raadpleeg het plan op www.zwalm.be/containerpark om de locatie en volgorde van de containers te kennen. Heb je meerdere soorten mee, rij dan van de ene container na de andere en sorteer vooraf in de juiste volgorde.
 • Beperk jouw bezoek tot 20 minuten.
 • Onveranderd: de betalende fracties komen op de DifTar-factuur te staan.
 • Om onze parkwachters te beschermen zullen zij niet helpen bij lossen of dragen van jouw afval. Zorg er dus voor dat het afval in handelbare stukken is. Een grote zetel of kast laat je thuis.
 • Er worden slechts een beperkt aantal personen tegelijkertijd toegelaten.
 • Bij aankomst blijf je in de auto zitten en wacht je tot je toegang krijgt tot het park.
 • Omdat de beschermingsmiddelen voor het behandelen van asbest gedoneerd werden aan de ziekenhuizen waar ze meer nodig zijn, kan er momenteel geen asbest binnengebracht worden.
 • De tijdelijke inzameling landbouwfolies wordt uitgesteld.
 • Op vrijdag 10 april 2020 is er nog een laatste huis-aan-huis ophaling. Er kunnen maximaal 3 zakken aangeboden worden. Dit hoeft niet op voorhand doorgegeven te worden.  Daarna is de normale procedure terug van kracht: de luierzakken dienen naar het containerpark gebracht te worden.
 • Neem steeds de algemene veiligheidsmaatregelen in acht: hou minstens 1,5m afstand, blijf thuis als je je ziek voelt…
 • Wie zich niet aan de regels houdt, wordt teruggestuurd!
 • Thuis? Was meteen jouw handen.
Tot slot: het heropenen van het containerpark is geen versoepeling van de maatregelen tegen Corona. Draag zorg voor elkaar en voor jezelf.
(gudc)