Burgemeester Guido De Padt reageert scherp op de uithaal van Theo Francken aan het adres van Geraardsbergen

13-11-2015 15:43
 
De staatssecretaris zou beter eerst zijn dossiers kennen in plaats van goedkope kritiek te geven op lokale besturen die aan hun lot worden overgelaten en het allemaal maar zelf moeten uitzoeken. Ik heb altijd gezegd dat als de staatssecretaris een spreidingsplan maakt, ook Geraardsbergen zijn deel zal doen. Maar dan moeten wel alle factoren mee in rekening worden gebracht. Geraardsbergen ondersteunt vandaag al bijna twee keer het Vlaams gemiddelde aan leefloners en wij hebben de voorbije jaren altijd asielzoekers opgevangen. Dat doen wij ook vandaag: erkende vluchtelingen . Als wij mensen opvangen, willen we dat goed doen en met de nodige ondersteuning.
 
Ik hoor Theo Francken ook zeggen dat hij nog niet vaak in Geraardsbergen is geweest. Hij zou hier beter wat meer komen, dan zou hij weten waarover hij spreekt. Hij zou dan weten dat de Provincie Oost-Vlaanderen een negatief advies heeft gegeven voor opvang op het Provinciaal Domein, wat de vraag was van Fedasil. Hij zou dan ook weten dat de N-VA-fractie  in de gemeenteraad van Geraardsbergen ermee akkoord ging om te wachten op een spreidingsplan en zich in afwachting daarvan niet uit  te spreken over spontane opvanginitiatieven.
 
En nog dit: zal de staatssecretaris even scherp zijn voor het Antwerpse stadsbestuur? Ik lees vandaag in de krant dat Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau, nochtans een partijgenoot van meneer Francken, zegt dat ingaan op de vraag om meer asielzoekers op te vangen een “manifeste blunder" zou zijn. Als ik mij niet vergis, woont daar ook een partijvoorzitter die Theo Francken zeer goed kent. Ik verwacht even scherpe woorden van de staatssecretaris over de houding van zijn Antwerpse partijgenoten. Of hanteert de staatssecretaris twee maten en twee gewichten?
 
Leefloongerechtigden 2014
G’bergen (34.000 inw.): 358 leefloongerechtigden en 32 equivalent =  390 = 11,5/1000 inw.
Vilvoorde (43.000 inw.)  308 leefloongerechtigden en 65 equivalent =  373 = 8,7/1000
Lubbeek (14.207 inw.) : 36 leefloongerechtigden en 34 equivalent = 40 =  2,8/1000
Vlaams gemiddelde: 7,5/1000
Vergelijkbare cluster: 6,8/1000
 
Guido De Padt
Burgemeester Geraardsbergen