Brakels meisje vecht tegen leukemie

26-02-2015 16:38Fran Modde is één van de drie kinderen van Kris Modde en Patricia Van Crombrugge. Fran is 14 jaar. Vorig jaar in augustus werd plots leukemie vastgesteld. Nu nog steeds vecht zij – samen met het ganse gezin – tegen de ziekte. Dit gevecht, en vooral ook de bijwerkingen van de behandeling, zijn een zware last om te dragen.
 
Reeds een maand ervoor was Fran (toen 13) uitzonderlijk vaak oververmoeid. Ze had ook een bleke huid en kleurloze lippen. Tot ze op 18 augustus 2014 naar het ziekenhuis moest. Al gauw was het verdict duidelijk: leukemie. Het nieuws sloeg in als een bom bij het gezin van Kris en Patricia, wonende in de Warande te Brakel. 
 
Leukemie is een kanker van witte bloedcellen. De behandeling bestaat voornamelijk uit chemotherapie. Die chemotherapie is heel intensief. Fran is nu vaak thuis, maar moet ook heel vaak naar het ziekenhuis. Soms op onverwachte momenten.
 
Dit alles heeft een heel grote impact op het dagelijks gezinsleven. Fran zelf gaat dit jaar niet meer naar school. En haar mama Patricia is gestopt met werken. “Ik moet ook heel strikt opletten wat ik eet of drink,” zegt Fran. “Rauw vlees of rauwe groenten zijn uit den boze. Ook kraantjeswater bijvoorbeeld is te mijden. Omdat ik nu meer vatbaar ben voor infecties dan anderen.” 
 
Eén van de engste bijwerkingen van de therapie is haaruitval. En daar heeft Fran het toch wel bijzonder moeilijk mee. Vóór de ziekte had Fran weelderig, prachtig lang haar. Momenteel is het kort geknipt en ook erg verdund. Fran kan het wenen moeilijk onderdrukken wanneer ze een foto bovenhaalt van toen ze nog lang haar had. “In het begin durfde ik ook geen foto’s van mijzelf op facebook posten. Nu zou ik wel al eens iets van mezelf durven tonen, maar zeker geen foto waar men mijn haar nu volledig ziet. Daar heb ik het nog te moeilijk mee.”
 
“Wat ook opvalt is dat mensen vaak niet weten wat ze tegen mij moeten zeggen. Vaak vinden ze niet de juiste woorden, of durven ze niet.”
 
“Anderzijds ben ik wel heel blij dat ik via facebook nog heel veel contact heb met vrienden. Ik krijg ook heel vaak vrienden op bezoek. Ook mijn school (het KTA in Brakel) is bijzonder behulpzaam. Zo krijg ik nu privéles aan huis. Waardoor ik geen schooljaar hoef te verliezen.”
 
Ook uitermate positief is Fran én het ganse gezin over de aanpak van het Prinses Elisabethziekenhuis (kinderziekenhuis van UZ Gent). “We worden daar heel erg goed opgevangen en begeleid, zowel praktisch als psychologisch!”
 
Daarom organiseert JONGCD&V Brakel op 28 maart een Spaghetti-Dansant. Er is spaghetti à volonté of croque monsieur met groentjes van 18u tot 21u (10€ volwassen en kinderen 7€ aan de kassa). En vanaf 21 uur is er gratis dans met DJ TIMM. De opbrengst gaat naar het Kinderkankerfonds. Kaarten zijn te verkrijgen via JONGCD&V Brakel.
 
Foto: Fran (rechts) en haar zus. (Foto door Eline Du Mongh)

Bron : CD&V Brakel