Brakelaars lanceren actie “ 100 x 100 voor Kikukwe “

01-08-2014 10:18

 

Brakelaar Johan Hosselaer vraagt uw aandacht voor het volgende :

‘Kikukwe is een dorp in het noord westen van Tanzania aan de oevers van het Victoriameer, net onder de grens met Uganda. Er wonen in hutachtige huizen tussen bananen- en koffiestruiken een 5.000-tal mensen. Ik bezocht Kikukwe voor het eerst vorig jaar juli in het kader van een opdracht voor een ngo. Het was mijn eerste keer dat ik in een zeer afgelegen gebied in het midden van Afrika kwam. Ik vloog via Frankfurt naar Dar-Es-Salaam. Ik nam in Dar een binnenlandse vlucht naar Mwanza, aan de zuidelijke oever van het Victoria-meer. Een klein Piper vliegtuig bracht me over het Victoria-meer naar de leuke stad Bukoba van waar het met een 4×4 over stoffige wegen van rode aarde nog 40 kilometer was naar Kikukwe.

Kikukwe was in de jaren vijftig dankzij de gunstige koffieprijs een rijk dorp. Er was waterleiding en zelfs een heuse benzinepomp. Door oorlog, aids en ingestorte koffieprijzen is Kikukwe zeer arm geworden. Bovendien is iedereen die van de natuur capaciteiten meekreeg vertrokken naar de stad. Alleen de allerarmsten blijven over. Men leeft van de zogenaamde overlevingslandbouw. Bananen, wat groenten en melk van geiten en koeien. Mensen wonen in half stenen hutten, zonder meubels op gras dat elke dag ververst wordt. ’s Avonds kunnen de schoolkinderen bij gebrek aan licht hun huiswerk niet maken. Het gemiddeld daginkomen van een gezin is ongeveer ¾ van een euro, hetzij gemiddeld 20 euro per maand.  

het goede doel

Kikukwe wordt gesteund door een lokale, goed geleide ngo opgericht door een sociaal bewogen zakenman uit Dar-Es-Salaam die geboren is in Kikukwe. Vorig jaar zijn hij en ik samen met het gemeentebestuur van Kikukwe begonnen met een ontwikkelingsproject, Bwakyage in de lokale Kiswahili – taal. Het is onze bedoeling 250 families door training en begeleiding te helpen om over twee jaar gemiddeld 2 dollar per dag te verdienen. Bij dit artikel vind je enkele foto’s over de volksvergadering die we hielden bij de start van Bwakyage.

In ruil voor de inspanningen van die 250 families heb ik samen met Patrick De Vleeschauwer, een goede vriend, ook uit Brakel, beloofd mijn uiterste best te doen om met de steun van sympathisanten uit België en vooral uit mijn thuisgemeente Brakel er voor te zorgen dat over enkele maanden iedereen in het dorp toegang heeft tot drinkbaar water.’

 

Bron : www.tbrakelt.be