Big Jump Oudenaarde/Deinze/Brakel

08-07-2014 12:53

 

In Deinze/Oudenaarde/Brakel kan je op zondag 13 juli om 15u, tegelijkertijd met duizenden anderen in heel Europa, mee springen voor proper water.  In Vlaanderen wordt ook mee gesprongen op 28 verschillende locaties. Met hun grote sprong willen de deelnemers aandacht vragen voor waterkwaliteit.

Volgens een Europese kaderrichtlijn moeten alle waterlopen tegen 2015 een ‘goede ecologische toestand’ bereikt hebben. De Vlaamse regering heeft die doelstelling overgenomen en Aquafin zuivert vandaag het afvalwater van 80 procent van alle Vlamingen. Dat betekent dat er nog veel werk aan de winkel is: het afvalwater van 20 procent van de Vlaamse huishoudens komt nog steeds ongezuiverd in onze waterlopen terecht. Slechts twee Vlaamse waterlopen halen momenteel de Europese kwaliteitsnorm: de Kleine Nete en de Wamp. Om de politici te herinneren aan hun belofte en de naderende deadline, springen duizenden mensen tegelijkertijd in het water.

Toestand van onze rivieren

Zowel in Deinze, Oudenaarde als Brakel kan je dit jaar ‘Big Jumpen’. Al is het water van de Leie, de Schelde en de Zwalm de laatste 10 jaar fel verbeterd, toch zijn er nog heel wat inspanningen nodig om de waterkwaliteit te verbeteren. Onder meer in Wontergem en Grammene worden de volgende jaren nieuwe zuiveringsinstallaties gebouwd. Ook in de Schelde en Zwalm moeten nog tal van vismigratieknelpunten worden aangepakt, meent Milieufront Omer Wattez vzw.

 

Spring en feest daarna mee met muziek, BV’s en randanimatie. In Oudenaarde springt Brigitta Callens mee. In Deinze zullen enkele bekende Deinzenaren aanwezig zijn, waaronder tienkamper Thomas Van der Plaetsen en Nick Hollevoet.

Breng zwemattributen mee voor extra waterpret!
Spring steeds met schoeisel, hou je hoofd boven water (letterlijk en figuurlijk) en wees voorzichtig bij het te water gaan. Kinderen onder de 12 jaar springen enkel onder begeleiding. Deelname is gratis.

Meer info per locatie op www.bigjump.be

 

De Big Jump is een initiatief van European Rivers Network. In Vlaanderen wordt dit evenement gecoördineerd door Natuurpunt, GoodPlanet Belgium en Bond Beter Leefmilieu.
Lokale organisatoren in de regio zijn Milieufront Omer
Wattez vzw, Natuurpunt Oudenaarde Plus/Zwalmvallei/Deinze Plus vzw, Jeugdbond voor Natuur en Milieu vzw en de gemeente Brakel. Met de steun van de stad Oudenaarde, Milieuraad Oudenaarde, de stad Deinze en YVLA.

Met meer dan 3800 springers in het water van Vlaamse rivieren, waterlopen en meren werd het vorig jaar een recordeditie van de Big Jump.