Ben De Jonge, finalist van de Vlaamse Biologie Olympiade

19-05-2014 10:42
 
Ben De Jonge, 6de jaar Latijn-Wetenschappen in het Sint-Franciscusinstituut
Enkele dagen geleden verscheen er al een artikel over Ruben Waeytens, dat u HIER vindt. Na Ben, in dit artikel, komt ook Vincent De Man nog aan de beurt.
Het verhaal van Vincent en Ben is trouwens gelijklopend, aangezien ze beiden finalist waren in dezelfde Olympiade, die van Biologie.
 
het begon in januari
25 meerkeuzevragen kregen de deelnemende leerlingen over heel Vlaanderen te beantwoorden in hun eigen school. Vragen waarin gepeild werd naar hun algemene kennis, gebaseerd op de leerplannen van het derde, vierde, vijfde en zesde leerjaar van het ASO. De 100 besten werden geselecteerd voor de tweede ronde …
 
in de faculteit Wetenschappen van de Universiteit te Gent op 12 maart
In onze provinciehoofdstad, net als in Hasselt, namen 44 bollebozen deel aan de volgende ronde. Ter voorbereiding kregen Ben en Vincent een 100 pagina’s tellende cursus opgestuurd, met vragen over diverse thema’s zoals evolutie, bio, diversiteit.
Vervolgens werden van deze twee halve finales de 15 besten weerhouden voor de échte finale …
 
die voorbereid werd in dé studentenstad bij uitstek, Leuven
Tijdens de paasvakantie namen Vincent en Ben deel aan een vierdaagse stage in de Universiteit van Leuven. Hier werden ze van maandag tot vrijdag ideaal klaargestoomd en gekneed voor de daaropvolgende finale, aan de hand van een 300 pagina’s tellende cursus én praktijklessen.
 
voor de finale werd de overstap naar Hasselt gemaakt
Alwaar de kennis en de inzichten van beide finalisten een hele dag getest werden, met in de voormiddag de theorie, in de namiddag de praktijk. Komende zaterdag, 24 mei, wordt intussen in spanning afgewacht, veel meer dan de verkiezingen de dag er na. Tijdens een plechtige proclamatie in Leuven zullen Ben en Vincent te horen krijgen of ze, als eerste of tweede, geselecteerd worden voor de wereld-finale in Bali.
Daar zullen ze, samen met twee geselecteerden uit Wallonië, de degens intellectueel kruisen met leeftijdsgenoten uit 72 landen van over de hele wereld, tijdens een wedstrijd die zo maar even een hele week in beslag zal nemen …
 
meer over Ben
Biologie studeren is een hobby voor Ben, wat handig meegenomen is ! Daarnaast leeft hij zich ook uit op de piano, op de tatami en bindt hij graag zijn loopschoenen aan..