Bart Moeyaert neemt derdejaars KA Geraardsbergen mee op autobiografisch vertelavontuur

19-03-2015 15:04

 

Op maandag werd een enthousiaste groep derdejaars net zoals vorig jaar getrakteerd op een onderonsje met topauteur Bart Moeyaert. Met veel liefde, begeestering en zelfs een vleugje slapstick (al heen-en-weer hobbelend over de scène imiteerde hij zijn hoogzwangere moeder) boeide hij de jongens en meisjes met het relaas van zijn leven en werk. Centraal in zijn vorming als schrijver stond zijn familie, waar hij als ‘zevende van zeven zonen’, verscholen onder de eettafel, leerde hoe hij een verhaal te vertellen (en hoe net niet).

Geanimeerd vertelde de auteur hoe zijn stiekeme schrijfsels uitgroeiden tot het manuscript van wat zijn eerste uitgegeven boek zou worden, Duet met valse noten. Ondanks de oorspronkelijke desinteresse van uitgeverijen en het scepticisme van zijn vader maakte Bart Moeyaert zijn droom waar: hij maakte van schrijven zijn beroep. De leerlingen luisterden aandachtig, en de fijnzinnige humor van Bart Moeyaert maakte bij hen meer dan eens een lach los. Hij drukte hen ook op het hart om hun passie te volgen, en op zoek te gaan naar het beroep van hun leven – ook wanneer het een minder conventionele keuze betrof.

Na afloop gingen de handen de lucht in: de leerlingen hadden duidelijk een hoop vragen voor de populaire schrijver. Ze vroegen zich onder meer af hoe hij omging met writer’s block, of je van schrijven rijk kon worden en wat tot nu toe het mooiste moment in zijn auteurscarrière was. Sommige vragen waren moeilijk te beantwoorden. Zo kon de schrijver onmogelijk aanduiden welk van zijn eigen boeken zijn favoriet was, aangezien dat volgens hem was ‘alsof je een vader zou vragen welk van zijn kinderen hij het liefste zag’. Tot slot gaf Bart Moeyaert  nog drie gouden tips mee aan jonge aspirant-schrijvers: ‘Verzamel’ taal door te lezen, lezen, lezen, wees niet bang en wees geduldig.

De leerlingen van het derde jaar hadden zichtbaar genoten van Moeyaerts openhartige relaas. Na afloop werd de auteur dan ook getrakteerd op een welgemeend applaus.

 

Bron : 9500news