ASZ haalt erkenning binnen voor het vervangen van aortakleppen via TAVI-methode

31-07-2014 15:00

 

Een vernauwde aortaklep laten vervangen door een kunstklep via de hals of lies wordt vanaf 1 augustus 2014 terugbetaald. Slechts een tiental centra in België zijn erkend om deze techniek toe te passen. Ook de dienst cardiologie/cardiochirurgie van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis haalde zijn erkenning binnen.

In het hart zitten vier kleppen, die ervoor zorgen dat het bloed bij elke hartslag maar één kant op kan. Eén van deze kleppen is de aortaklep, het ventiel tussen het hart en de grote lichaamsslagader (de aorta). Bij hoogbejaarde patiënten kan deze aortaklep vernauwen, waardoor het hart veel werk moet verzetten om het bloed in de grote slagader naar het lichaam te pompen. Een ernstige vernauwing van deze klep kan zelf dodelijk zijn als deze niet op tijd wordt behandeld.

Sinds enkele jaren kan dit zonder een ingrijpende operatie. Via de TAVI-methode of Transcatheter Aortic Valve Implantation wordt, via de lies of de hals, een zogezegde stent (kunstklep) in de aortaklep geplaatst. Een klep waaraan tot nu toe een prijskaartje van € 20 000 hing. Een kost die volledig door patiënt en het ASZ werd gedragen. Daar komt binnenkort verandering in. Vanaf 1 augustus 2014 wordt deze techniek ook in België terugbetaald.

Dit betekent dat de patiënt voortaan niet meer hoeft te betalen voor deze klep, als hij deze geïmplanteerd krijgt in een ziekenhuis met een TAVI-erkenning. Slechts een tiental centra in België zijn erkend om deze techniek toe te passen. Ook de dienst cardiologie/cardiochirurgie van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis haalde zijn erkenning binnen.