AKO-literatuurprijswinnaar Stefan Hertmans bij bibliotheken Vlaamse Ardennen

27-11-2014 10:38

 

Ik ben een beetje, nee, zelfs erg jaloers op de auteur van ‘Oorlog en terpentijn’. Niet omwille van zijn uitzonderlijk schrijftalent, maar wel om zijn opa. Zijn opa die 90 jaar geworden is, en er de hele jeugd van Stefan geweest is voor en met hem. Een opa die erg getalenteerd was, met pen en penseel. 

Mijn opa is veel te vroeg gestorven en heeft me nooit verteld over zijn verblijf als dwangarbeider in Duitsland. Wie weet wat hij zou gedaan hebben, mochten hem de jaren gegund geweest zijn …

600 pagina’s

… bevatten de schriftjes, waarin Stefans grootvader, in 1963, op 72-jarige leeftijd zijn levensverhaal neerschreef. Met, zoals de auteur benadrukte, één heel merkwaardige vaststelling. Dat er in die duizenden zinnen, honderdduizenden woorden geen enkele doorhaling te bespeuren valt. Met tussenpozen, soms van enkele dagen tot een half jaar, vervolledigde grootvader zijn levensverhaal, tot in het jaar 1978, slechts enkele jaren voor zijn overlijden.

Honderden geïnteresseerden waren afgezakt naar de prachtige locatie van de Ronsense Ververij. Onder andere een bijna gevulde bus vanuit Brakel, waarvoor dank aan onze bib !

 

Bron : www.tbrakelt.be