ACV-ers genoten van een dagreis naar Brussel

13-08-2014 10:05

 

Met 45 vertrokken ze, klokslag 8 uur, op het Brakels Marktplein voor de jaarlijkse reis van ACV Brakel. Om een uurtje later toe te komen op een erg speciale bestemming, orchideeënkwekerij Cymbiflor.

Cymbiflor

“Bij Cymbiflor werden we hartelijk ontvangen door de gastvrouw en -heer, en getrakteerd op koffie met gebak. Deze laatste zou ons een uur laten delen in zijn, op dagelijkse ervaring gebaseerde, kennis over de kweek en het onderhoud van orchideeën. 

Mij was het alvast onbekend dat orchideeën zowel uit de grond als op bomen groeien, nadat de bevruchting gebeurde door een colibri of insect. Dat laatste uiteraard in de vrije natuur. Bij Cymbiflor werden intussen al meer dan 10.000 kruisingen gemaakt. Gastheer Jan Van Haute slaagde er trouwens in een erg bijzondere kruising te kweken, die hij erg gepast de naam van zijn echtgenote gaf, Maggy Lefever.

Als je ‘t Jan, op zijn eigen best gevatte, humoristische wijze hoort uitleggen, is het helemaal niet moeilijk een orchidee in leven te houden. De juiste hoeveelheid water is uiteraard belangrijk, net als het zonlicht, … Daarnaast haalde Jan veel prettige anekdotes aan, verslagjes van belevenissen met zijn cliënteel én collega’s in Duitsland en Nederland.”

Het boeiende bezoek werd afgesloten met een rondgang in de grote serres, waar vele ACV-ers van de gelegenheid gebruik maakten om het één en ander aan te kopen !

Middagpauze op en rond de Grote Markt

” ‘s Middags waren we enkele uren vrij om het stadscentrum van onze hoofdstad te verkennen. Gelegenheid te over om een kleinigheid te eten, waarna velen toch nog eens dat wereldbekende manneke bezochten.”

Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

“In de namiddag werd de groep in twee gedeeld, waarna elke groep een gids toegewezen kreeg. Die ons vervolgens een twee uur lang rondleidde op de Expo 14-18. Hoe het zo ver kon komen, wanneer de oorlog uitbrak, hoe de Duitse troepen oprukten, de loopgravenoorlog, en de uiteindelijke capitulatie van de Duitsers, het kwam allemaal aan bod in deze mooie, erg interessante expositie. Een aanrader voor allen ! Het museum heeft trouwens nog veel meer te bieden, genoeg om de bezoekers een hele dag te boeien.”

 

Bron : www.tbrakelt.be