Actie “ 100 x 100 voor Kikukwe “ (update)

22-08-2014 08:45

 

100 x 100 euro, dat is het beoogde objectief van deze actie. Tot nu toe hebben de Brakelse organisatoren al 35 keer 100 euro mogen ontvangen, wat hen op één derde brengt van het uiteindelijke doel. Doet ook u uw duit in het zakje ?

‘Om de lezers een beetje een idee te geven over de leefomstandigheden in augustus 2014 in Kikukwe laten we via skype en internet de burgemeester van Kikukwe en enkele schoolkinderen aan het woord.’

de burgemeester van Kikukwe over de water-situatie nu

De burgemeester van Kikukwe was eerst en vooral blij verrast dat in het verre West-Europa een niet onbelangrijke gemeente als Brakel zich wil inzetten voor zijn dorp. Op vraag hoe het met water zit stuurde hij ons de foto’s hieronder. Het water voor huishoudelijk gebruik (het wassen van kleren en keukengerei) wordt met potten en pannen en jerrycans elke ochtend door de schoolkinderen gehaald in een oppervlaktebron op 4 kilometer van het dorp. Het water wordt geschept uit een betonnen put die over de bron is gezet. Het water van de bron is sterk vervuild. De bron zit vol kikkers, er drijven rottende planten in rond en op de betonnen wanden heeft zich slijm afgezet. Het water is niet drinkbaar maar wordt door sommige gezinnen toch gedronken bij gebrek aan beter.

Drinkbaar water wordt gehaald uit regenwater dat in tonnen wordt opgevangen. Veel regen valt er niet. Drinkbaar water kan ook worden gevonden op meer dan een uur stappen van het dorp. Weinig kinderen geraken zo ver. Sommigen drinken helemaal geen water of een soort bananenwijn die ze zelf brouwen.

Nog even herhalen ! Wie Kikukwe drinkbaar water wil bezorgen kan dat door een bijdrage te storten op rekening BE 10 0000 0000 0404 van Koning Boudewijnstichting met vermelding 128/2716/00028.

 

Johan Hosselaer, johanhosselaer@hotmail.com
Patrick De Vleeschauwer, pdevleeschauwer@hotmail.com

 

Bron : www.tbrakelt.be