Acht leerlingen uit Geraardsbergen nemen deel aan de BBC and Telenet Public Speaking Awards 2014

20-02-2014 11:28
Voor het zevende jaar op rij starten Telenet en BBC Worldwide de zoektocht naar de beste Engelse spreker tijdens de BBC and Telenet Public Speaking Awards. Voor deze zevende editie van de Awards is er opnieuw een nauwe samenwerking met Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet en alle onderwijskoepels. De BBC and Telenet Public Speaking Awards is een wedstrijd die jongeren tussen 16 en 20 jaar de kans geeft om zich te bekwamen in het spreken in het openbaar (in het Engels) en hun mening te geven over actuele onderwerpen die jongeren van vandaag bezig houden. Ook acht leerlingen uit Geraardsbergen nemen deel aan de BBC and Telenet Public Speaking Awards 2014. Op 22 februari is het de beurt aan drie leerlingen van het Sint-Catharinacollege. Zullen zij zich kunnen plaatsen voor de kwartfinale? 
Helena Deschacht, Daniel Fearon en Leyla Larsson van het Sint-Catharinacollege:
 
Een recordaantal van 237 leerlingen uit 65 scholen in Vlaanderen en Wallonië schreef zich in voor de zevende editie van de BBC and Telenet Public Speaking Awards waaronder acht leerlingen uit Geraardsbergen. Op 22 februari is het de beurt aan Helena Deschacht, Daniel Fearon en Leyla Larsson van het Sint-Catharinacollege. 
U bent alvast van harte welkom om op 22 februari de tweede voorronde mee te maken in het ICC Gent – Van Rysselberghedreef 2, Citadelpark, 9000 Gent. De derde voorronde gaat door op 1 maart (ook in het ICC Gent). 
 
Tijdens de BBC and Telenet Public Speaking Awards wordt op zoek gegaan naar de beste Belgische Engelse redevoerder. De deelnemers, die allemaal tussen 16 en 20 jaar zijn, bereiden een speech voor over een bepaald onderwerp die vijf minuten mag duren. Die dragen ze dan voor aan een jury en publiek. Daarna legt een ‘question team’ hen het vuur aan de schenen tijdens een vragenronde. Een jury evalueert de kandidaten vervolgens op presentatie, inhoud en argumentatie. Om de deelnemers en leraren op de best mogelijke manier te begeleiden werden er verschillende coaching sessies georganiseerd. Deze sessies zijn een unieke manier om hun kennis van 'spreken en presenteren in het openbaar ’ te verbeteren. Er wordt bovendien gewerkt op 'individueel bewustzijn' en 'teamgeest'.
 
 
Wanneer zij geselecteerd worden tijdens de voorronde mogen ze op 15 maart aan de kwartfinale deelnemen, die leidt naar de halve finale op 29 maart. De finale vindt plaats op 26 april. Na een intensieve week van trainingsessies en workshops over debatteren en spreken in het openbaar zullen 10 finalisten in aanwezigheid van Jonathan Brenton, de Britse Ambassadeur, en minister Pascal Smet strijden voor de titel van ‘Best Public Speaker’. 
 
Winnaar finale naar internationale wedstrijd in Londen
De winnaar van de nationale wedstrijd zal ons land op 15 en 16 mei 2014 in Londen vertegenwoordigen op de International Public Speaking Competition (IPSC). Hij/zij zal het tijdens deze internationale wedstrijd opnemen tegen landsfinalisten uit meer dan 60 verschillende landen. Ons Belgisch talent zal een speech houden rond het thema ‘Imagination is More Important than Knowledge’, alsook een geïmproviseerde speech geven over een thema dat hij/zij ter plaatse zal uitkiezen.