9e plaats voor Ilse Heylen op het WK te Astana (KAZ)

26-08-2015 16:12

 

Het laatste wereldkampioenschap in de carrière van Ilse Heylen leverde haar voor de 3e maal, na Rio 2007 en Parijs 2011, een 9e plaats op.

 

43 dames uit 38 verschillende landen kwamen aan de start van dit wereldkampioenschap in de gewichtsklasse tot 52 kg. Vrijgeloot in de 1e ronde, diende Ilse in de 2e ronde uit te komen tegen de Nieuw-Zeelandse Justine Bishop. Deze hoofdzakelijk in Duitsland trainende Nieuw-Zeelandse is zeker geen wereldtopper maar voorzichtigheid blijft geboden.

Al zeer snel in de kamp, na 27 seconden, kan Ilse al een succesvolle aanval plaatsen, die haar de op één na hoogste score, waza-ari, oplevert. Ondanks deze achterstand blijft Bishop hoofdzakelijk aan verdedigen denken, hetgeen haar nog drie strafpunten oplevert. Ilse dus door naar de 3e ronde van dit WK.

 

Daar wacht niet, zoals velen zullen gedacht hebben, de Duitse Kraeh, maar wel de Turkmeense Gulbadam Babamuratova, die zowel de Australische Trotter als de Duitse Kraeh telkens in minder dan 1 minuut opzij had gezet. In maart van dit jaar, op de Grand Prix van Tbilissi, won Ilse nog van Babamuratova, na een felbevochten wedstrijd, met 1 strafpunt in de golden score.

Ilse kent een goede start van de wedstrijd en heeft de Turkmeense onder controle. Deze blijft echter voor de grote aanvallen gaan en net iets voor half wedstrijd kan Ilse een aanval net niet goed genoeg opvangen. Waza-ari op het bord voor Babamuratova! Vanaf dit moment, hoewel de explosieve Turkmeense steeds gevaarlijk blijft, voert Ilse de druk op en wijkt Babamuratova. Net voor het einde van de 3e minuut krijgt ze dan ook terecht een straf.

Op welgeteld 3 minuten en 18 seconden gebeurt het dan: Ilse zet een aanval in, de Turmeense wankelt, valt en komt op het einde van die val op de rug terecht. Waza-ari voor bijna elke (neutrale) toeschouwer maar er komt slechts een yuko op het scorebord voor Ilse. Een wereld van verschil want bij waza-ari gelijk zou Ilse, gezien het strafpunt voor de Turkmeense, de wedstrijd gewonnen hebben, nu wint Babamuratova. Dit betekent meteen het einde van het WK voor Ilse aangezien dit gebeurt in de 1/8 finale en er in judo (op de grote tornooien) pas herkansingen zijn vanaf de kwartfinales.

De Turkmeense plaatst zich even later voor de halve finale op dit WK en zal later op de dag de kamp voor de 3e plaats verliezen van de Wit-Russische Skrypnik, een meisje waarvan Ilse nog nooit verloor….

 

Eindresultaat WK 2015 -52 kg: 1. Misato Nakamura (JPN), 2. Andreea Chitu (ROU), 3. Darya Skrypnik (BLR) en Erika Miranda (BRA), 5. Gulbadam Babamuratova (TKM) en Odette Giuffrida (ITA).

 

Toch heeft Ilse nog maar eens kunnen bewijzen haar plaats hier op dit WK meer dan waard te zijn. Verder betekent het doordringen tot de 1/8 finales op dit WK ook het verdienen van een pak punten in de kwalificatierace naar de Olympische Spelen van Rio 2016. Race die gestart is in mei 2014 en die zal eindigen in mei 2016. Ook na dit WK staat Ilse binnen de top 14 van dames die zich rechtstreeks kwalificeren voor deze OS!!

 

Na de periode van intensieve voorbereiding op dit WK en uiteraard het WK zelf, volgen een paar weken van rust. Daarna zal Ilse de puntenrace richting kwalificatie voor de OS van Rio 2016 verder zetten.