55 jaar in de ban van de duiven : Robert Wattez

05-08-2014 10:14

 

Destijds woonde Robert op de Kruisstraat, alwaar zijn vader met de duiven speelde. Toen zijn vader ziek werd, was Robert 16 jaren jong. Er werd hem dan ook niet gevraagd, om de duiven verder te verzorgen, het werd hem gezegd. Niet dat hij het zich beklaagd heeft, hij zou het anders geen 55 jaar hebben uitgehouden …

En aangezien hij volgens zijn dokter 100 jaar wordt, zullen de duiven en Robert nog lang plezier aan elkaar beleven.

1.700 frank

Dat was de eerste prijs die de jonge snaak destijds in de wacht wist te slepen, met een eerste en vierde plaats in de wedstrijd te Lierde. Een behoorlijk bedrag, zeker in die tijd !

Nu, in 2014, beheersen de duiven nog steeds het leven van Robert. In de tot prachtig duivenkot omgebouwde schuur op de Twaalfbunderweg vinden een 120-tal duiven comfortabel onderdak. En die vragen natuurlijk heel wat onderhoud. Elke dag minstens twee uur, zowel ‘s morgens als ‘s avonds één … Het kot wordt geopend, waarna de gevederde vrienden drie kwartier tot een uurtje de vrijheid krijgen. Tijd die Robert besteedt aan het reinigen van de koten, met een controlerende blik op de uitwerpselen. Zo komt hij immers aan de weet of er duiven ziek zijn.

tandem Wattez-Coppens

Sinds een jaar of twee speelt Robert in tandem met zijn schoonzoon, Chris Coppens. Ook Chris groeide op als zoon van een duivenmelker, destijds in Denderhoutem.

Handig is uiteraard dat beiden maar een paar honderd meter van elkaar wonen. De aanvraag tot bouwvergunning van een duivenkot is binnen, hopelijk wordt ze ook goedgekeurd, zodat Chris de prachtige hobby van Robert over enkele decennia kan overnemen.

 

Bron : www.tbrakelt.be