500 jaar Plaisance, 500 jaar levend erfgoed in Geraardsbergen

18-08-2015 10:28

 

Dit jaar is het 500 jaar geleden dat de relieken van de apostel Bartholomeus van het kartuizerklooster in Sint-Martens-Lierde overgebracht werden naar Geraardsbergen. Sindsdien trekt jaarlijks de Bartholomeusommegang door Geraardsbergen: een ‘leutige ommegang’ door het centrum, waarbij meer dan 60 Geraardsbergse verenigingen opstappen, meestal voorafgegaan door een Manneken-Pis in plunje van de vereniging.

 

Deze Processie van Plaisance, ontstaan en gedragen voor en door lokale verenigingen, is vrij uniek. De 500ste editie op zondag 30 augustus 2015 verdient dan ook de nodige aandacht.

 

Een aantal acties staan op het programma: op zondag 23 augustus wordt de eigenlijke overdracht van de relieken herdacht, een organisatie van de gemeente Lierde. Enkele kartuizers en andere historische figuren doen in de voetsporen van de toenmalige overdragers de pelgrimstocht over. Bij hun aankomst in Geraardsbergen worden de relieken officieel overgedragen. Dit gebeurt vooraf aan de kerkdienst in de Sint-Bartholomeuskerk om 11 uur. Na de kerkdienst volgt omstreeks 11.45 uur de onthulling van een nieuw plunje – een kartuizerspij - voor het Geraardsbergse Manneken-Pis.

 

De Cultuurdienst van Geraardsbergen diende een aanvraagdossier in om opname van de Processie van Plaisance op de Vlaamse Inventaris voor Immaterieel Cultureel Erfgoed mogelijk te maken. Een heuse Processiekrant wordt daarom in de week van 24 augustus in alle Geraardsbergse bussen verdeeld. Deze exclusieve jubileumkrant bevat het wat, waarom en hoe van de processie door de jaren heen, aangevuld met enthousiaste getuigenissen van Geraardsbergenaars: een waar collector’s item.

 

Belangrijk voor de opname op de Inventaris is de gedragenheid door de lokale bevolking. Iedereen die de Processie van Plaisance een warm hart toedraagt, kan zijn steun betuigen door de affiche in de Processiekrant voor het raam te hangen en het invulstrookje in te vullen en binnen te brengen in het toeristisch infokantoor De Permanensje. Dit strookje is ook terug te vinden aan de balie van het toeristisch infokantoor De Permanensje op de Markt, op de website van de stad en in de septembereditie van het Stadsmagazine. Verder worden vanaf 23 augustus Processiebadges te koop aangeboden in De Permanensje, voor €1 per stuk. Op die manier deelt niet alleen het centrum maar de hele stad in de feestvreugde.

 

Uitkijken dan maar naar 30 augustus, waar de 500-ste editie de échte Geraardsbergenaars verenigt en ongetwijfeld voor emotionele momenten zal zorgen.

 

Meer info via cultuur@geraardsbergen.be of 054 43 72 88, of de schepen van cultuur Kristin Vangeyte, kristinvangeyte@geraardsbergen.be