45 jaar kinder- en gezinsboerderij Diggie

12-08-2019 23:19

In 1974 werd in Brakel kinder- en gezinsboerderij Diggie opgericht door een aantal geëngageerde jonge mensen. Zij stelden zich tot doel mens en natuur dichter bij elkaar te brengen en ontmoeting tussen mensen te stimuleren en te faciliteren. 45 jaar later is dit doel nog steeds even actueel.

Werking

Diggie groeide uit tot een kinder- en gezinsboerderij met een brede socio-culturele werking. In de authentieke vierkanthoeve worden inclusieve boerderijkampen georganiseerd en gaan scholen op boerderijklas. De kinderen kunnen er helpen de dieren voederen en verzorgen en volgen boerderijworkshops zoals brood bakken in de houtoven, wolverwerking of boter schudden. Diggie is tevens een jeugdverblijfcentrum en biedt dagbesteding voor volwassenen met een arbeidsbeperking. De organisatie wordt grotendeels getrokken door vrijwilligers. Typerend voor het unieke project is dat iedereen er welkom is om deel te nemen, jong en oud, al dan niet met een beperking of een maatschappelijk kwetsbare achtergrond.

Het 45-jarig bestaan van de organisatie mag dan ook niet ongemerkt voorbij gaan. Om het jubileum te vieren, wordt er dit jaar een grootse editie van het Diggiefeest op poten gezet tijdens het weekend van 31 augustus en 1 september.

Jong Talent op Diggie: het Diggietonen

Het programma van het Diggiefeest zit vol talent. Op zaterdagavond komt Marc De Bel voorlezen uit eigen werk. Daarnaast geven vertellers van Compagnie Collage, de folkband Mentha en muzikaal talent van eigen bodem,  het beste van zichzelf tijdens Diggietonen. Diggietonen is een platform waarmee we fris en vers talent van op en rond Diggie de kans geven op een podium. Ook op zondag zijn er vertellers van Compagnie Collage, een optreden van jonge Oost-Vlaamse talenten Omar Dahl en NAFT en het Diggietheater door Diggievrijwilligers met talent. Verder verwelkomen we ook een goochelaar en een circusartiest met ‘Shit Happens’. Al dat talent zorgde ervoor dat we geselecteerd werden door de Koning Boudewijn Stichting voor het project ‘Buurten op den Buiten’.

Voor en Door Vrijwilligers

We zijn er trots op dat een tiental enthousiaste jongeren tussen 16 en 27 zich achter dit project scharen. Een jaar lang houden zij zich bezig met het feest voor te bereiden, te vergaderen, inkleding in elkaar te sluiten, te repeteren… Samen verzetten ze bergen vol werk en maken van het Diggiefeest wat het vandaag is. Tijdens het feestweekend kan Diggie rekenen op een honderdtal vrijwilligers om de handen uit de mouwen te steken.

Speeldorp

Welkom op de Diggieweide, waar je van de ene verwondering in de andere tuimelt. Je bouwt je eigen kamp, brengt een bezoek aan de gekke kapper, doet een wens in de wensfontein of maakt moddercupcakes in het weiderestaurant. En wanneer je genoeg geravot of gespeeld hebt, ga je luisteren naar verhalen, kijken naar het circus of theater of gaan dansen op de kinderdisco en knutsel mee aan de langste vlaggenslinger ter wereld

Hapjes, drankjes en overnachten

Wie graag blijft slapen, kan kamperen op de boomgaard en ’s ochtends ontbijten op de weide. De kampeerders kunnen in de voormiddag de dieren voederen, een yogasessie volgen of de boerderij verkennen.

Op zondagmiddag wordt er barbecue voorzien en doorlopend zijn er hapjes en drankjes te verkrijgen. Deze zijn biologisch, homemade, fairtrade en/of werden aangekocht bij lokale leveranciers. Diggie zet immers voluit in op duurzaamheid, tijdens de reguliere werking én tijdens het Diggiefeest.

Ook laagdrempelig en inclusief werken is een must voor Diggie. Daarom is het hele evenement gratis en worden prijzen voor hapjes en drankjes ook bewust democratisch gehouden.

Meer info kan je vinden via https://www.diggie.be/diggiefeest-2019.html  

(gudc)